NOS Sport

Felice Albers beste hockeyster ter wereld, Thierry Brinkman tweede bij mannen

Albers verkozen tot beste hockeyster van de wereld

De 22-jarige Felice Albers is gekozen tot beste hockeyster van het jaar. De Nederlandse aanvalster van Amsterdam is na de Duitse Natascha Keller (die volgens de hockeyfederatie in 1999 net een aantal dagen jonger was) de jongste speelster ooit die deze titel mag dragen. Ze werd gekozen voor de Argentijnse Maria Granatto. Frédérique Matla werd vierde in de verkiezing.

De Indiër Harmanpreet Singh won de verkiezing bij de mannen, voor Thierry Brinkman. De winnaars worden bepaald door media, publiek, nationale bonden en experts. De prijzen voor beste coach gingen donderdag al naar de bondscoaches van India bij de mannen en de vrouwen.

Dat er zo veel prijzen naar India gaan is niet verrassend. Vorig jaar gingen bij de FIH-verkiezing álle prijzen naar India, zowel voor de coaches als beste spelers, keepers en talenten, bij de mannen én de vrouwen. Die prijzenregen zorgde toen voor de nodige ophef en kritiek.

Als oorzaak werd toen de stemprocedure genoemd. De publieksstemmen waren goed voor 25 procent van de uitslag. Dit jaar is de procedure iets aangepast en maken de stemmen van fans slechts twintig procent van het totaal uit. Een groep deskundigen is goed voor veertig procent, de nationale bonden voor twintig procent en journalisten voor de overige twintig procent.

Bij de vrouwen was dit jaar geen Indiase speelster genomineerd. Eva de Goede was in 2019 de laatste Nederlandse die de titel van beste ter wereld mocht dragen.

Albers scoorde in de WK-finale van juli tegen Argentinië na een prachtige aanval. Kijk hier naar de samenvatting van die finale.

Nederland wint van Argentinië en wordt voor derde keer op rij wereldkampioen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl