Eva de Goede in actie bij Oranje tijdens een Pro League-duel met Duitsland in juli
NOS Sport

Van Ass bouwt zonder De Goede aan nieuw hoofdstuk Oranje-hockeysters

De nieuwe bondscoach Paul van Ass is vandaag begonnen aan zijn eerste trainingsperiode met de Nederlandse hockeysters. In zijn selectie van 21 speelsters ontbreekt één opvallende naam: Eva de Goede.

De 254-voudig international is in overleg met Van Ass niet opgenomen in de trainingsgroep. "Ze gaf bij mij aan dat ze niet wist of ze nu al wilde instappen", vertelt Van Ass.

Van Ass: 'De Goede heeft ruimte nodig om bij zichzelf te rade te gaan'

"Ze is teruggekomen van een zware blessure en dat heeft veel energie gekost. Ons thema bij de nationale ploeg is ruimte. Dus als ze die ruimte nodig heeft, moet ze die pakken."

Vorige maand zei de 33-jarige De Goede al dat ze twijfels heeft over haar toekomst bij Oranje: "Ik ben er nog niet uit of het vuurtje nog brandt en of ik er weer alles voor wil doen en laten. Daar moet ik nog goed over nadenken."

September 2022: De Goede twijfelt over toekomst bij Oranje

Van een definitief afscheid van Oranje is nog geen sprake, benadrukt Van Ass. "Ze heeft behoefte aan tijd om over veel dingen na te denken. In februari gaat ze ook trouwen. Dingen veranderen in je leven als je boven de dertig bent. Ze heeft ruimte nodig om bij zichzelf te rade te gaan: moet ik dit nog wel willen."

Van Ass geeft toe dat zo'n besluit ook een risico met zich meebrengt: "Je creëert ruimte om te kijken of je het nog 100 procent kan doen. Maar jongere speelsters hebben dan wel de kans om te zorgen dat ze minimaal gelijkwaardig zijn."

Zware knieblessure

De Goede liep in november 2021 een zware knieblessure op: de voorste kruisband scheurde af en de meniscus raakte beschadigd. Het was een zware klap voor de HGC-speelster, maar tegen de verwachting was ze toch op tijd fit voor het WK, in juli 2022.

Daar veroverde ze met de Nederlandse hockeysters de wereldtitel. Het was de zoveelste prijs op de indrukwekkende palmares van De Goede, die drie olympische titels, drie wereldtitels en vier Europese titels telt.

Dit zijn de namen van de eerste selectie van bondscoach Paul van Ass

Van Ass, oud-bondscoach van de hockeymannen, werd in juni aangesteld als coach van de vrouwen. Hij volgde Jamilon Mülders op, die het stokje tijdelijk had overgenomen van Alysson Annan. Zij moest na de Olympische Spelen in Tokio vertrekken toen uit een evaluatie bleek dat er een angstcultuur binnen de ploeg heerste.

Tot deze maand was Van Ass daarnaast ook nog trainer van de mannen van HGC. Voor zijn eerste training met de vrouwen heeft hij 21 speelsters geselecteerd, die allemaal al deel uitmaakten van de WK-selectie of reserves waren.

Met deze selectie, die hij mogelijk nog zal uitbreiden, werkt de bondscoach toe naar de Pro League, die medio december voor Nederland begint met twee wedstrijden tegen Argentinië. Volgend jaar volgt het EK in Duitsland, waarbij Oranje zich kan plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl