Worthy de Jong
NOS Sport

Basketballers weten zich bij afscheid Worthy de Jong geen raad met Finse NBA-speler

Het is de Nederlandse basketballers niet gelukt een wedstrijd te winnen op het EK in Tsjechië. Tegen Finland verloor Nederland ook het vijfde en laatste duel in de poulefase: 88-67. Worthy de Jong nam in stijl afscheid van het Nederlands team, maar de Finse NBA-speler Lauri Markkanen was moeilijk in bedwang te houden.

Het EK is voorbij voor Nederland en dat betekent dat point guard De Jong zijn laatste wedstrijd in een vijf-tegen-vijfduel voor Oranje heeft gespeeld. De Jong, die vernoemd is naar NBA-legende James Worthy, speelde sinds 2012 voor het Nederlands team en gaat zich in de toekomst concentreren op 3-tegen-3-basketbal voor Oranje.

De Jong, die 118 interlands basketbalde, eindigt zijn interlandcarrière met een groot toernooi. Alleen won Nederland geen enkel duel. Na goede wedstrijden tegen toplanden Servië en Israël kwam het tegen Tsjechië, Polen en Finland ook tekort.

De Jong en Markkanen sterk

Lengte is er genoeg bij Oranje, maar van dat voordeel kon Nederland niet profiteren tegen de meer ervaren Finnen. Aan de hand van Markkanen nam Finland snel een voorsprong en had aan het eind van het eerste kwart door sterke rebounds en driepunters een voorsprong van 15 punten. In het tweede en derde kwart werd dat zelfs even 29 punten.

Lauri Markkanen

Heel vreemd was het niet: bij de Finnen speelt de 2.13 meter lange Markkanen, die sinds 2017 in de Amerikaanse basketbalcompetitie speelt. Na vier seizoenen bij Chicago Bulls, een bij Cleveland Cavaliers en volgend jaar bij Utah Jazz is dat de gevaarlijkste man bij de Finnen. Tegen Oranje kwam hij tot 22 punten, drie rebounds en één assist.

De cijfers die De Jong er tegenover stelde, deden daar niet voor onder: 21 punten, vier rebounds en twee assists.

Toen een deel van de Finse ploeg rust kreeg, ze zijn geplaatst voor de knockoutfase van het EK, en reservespelers minuten konden maken, kwam Oranje iets terug in het vierde kwart. Maar een comeback in De Jongs laatste interland zat er nooit in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl