Nederlandse volleyballers kansloos tegen Oekraïne, WK voorbij

Het WK van de Nederlandse volleyballers is voorbij. In de achtste finales was de ploeg van bondscoach Roberto Piazza kansloos tegen de ontketende Oekraïners: 25-16, 25-19 en 25-18.

Oranje plaatste zich als groepswinnaar voor de knock-outfase, na overwinningen op Egypte, Argentinië en Iran. Dat gaf het zelfvertrouwen van de volleyballers een boost, maar ook het verwachtingspatroon. Ook tegen Oekraïne, nummer achttien van de wereld, zouden er voor Nederland, nummer 12 wereldwijd, genoeg kansen moeten liggen.

Aan het eind van de eerste set bleek dat flink tegen te vallen. Na twintig minuten had Oekraïne acht setpoints. Aan eentje hadden ze genoeg. Bondscoach Piazza probeerde zijn spelers in de time-outs flink op te jutten, smekend om meer beleving. Maar de Oekraïners overrompelden Oranje vanaf het eerste punt.

In set twee pakte Nederland geen enkel punt met een block

In set twee leek Nederland wakker geschrokken en bood het meer tegenstand. Het ging lang gelijk op, maar Nederland bleef moeite houden met het krachtige aanvalsspel van Oekraïne. De linkerarm van Vasyl Tupchii bleek meerdere keren te veel voor het Nederlandse block. Nederland pakte geen enkel blokpunt in de tweede set.

Op 14-14 schakelden de Oekraïners een tandje bij, liep zomaar vijf punten uit en had niet veel later ineens zeven setpunten. Op het derde punt was het gedaan.

Dit keer geen comeback

Een achterstand van twee sets werd in het tweede groepsduel met Argentinië nog knap omgedraaid, maar tegen Oekraïne was zo'n comeback geen moment aan de orde. Oekraïne, dat pas deelname aan het WK afdwong nadat de Russen niet meer mee mochten doen vanwege de oorlog, kwam geen moment meer op achterstand.

Na een uur en een kwartier kreeg Oekraïne zeven matchpoints en kon het handjevol Nederlandse fans in de hal in Ljubljana alweer naar buiten.