Ontketende Van Rouwendaal knokt zich op 10 km openwater naar eerste wereldtitel

Van Rouwendaal wint goud na zinderende eindsprint op 10 km openwater

Sharon van Rouwendaal heeft goud gewonnen op de tien kilometer openwater op de WK zwemmen in Boedapest. Het is de eerste wereldtitel van de olympisch kampioene van 2016.

Van Rouwendaal baalde afgelopen maandag flink, na haar moeizame race op de vijf kilometer. Ze kon haar stabiele vorm van voor de WK geen vervolg geven en viel na een sterke start terug naar plek tien.

De 28-jarige olympisch kampioene van Rio de Janeiro ging naar eigen zeggen voor de perfecte race op de tien kilometer. Van Rouwendaal begon de race op een relatief rustig tempo; ze zwom lange tijd achterin.

Van Rouwendaal met haar gouden medaille in Boedapest

Ver voor haar werd de race gedomineerd door de Amerikaanse Katie Grimes, die vanaf de eerste plaats lang het tempo bepaalde. Ook de Franse Aurélie Muller en de Braziliaanse Ana Marcela Cunha, die maandag won op de vijf kilometer, zwommen voorin.

Steeds sneller

Na een kilometer of vijf brak het deelnemersveld in tweeën. Van Rouwendaal kon met de voorste groep mee. Sterker, in de eindfase van de race zwom ze plots op kop. Grimes bleek haar kruit te vroeg te hebben verschoten en zakte weg.

Op een kilometer van de finish werd het duidelijk dat Van Rouwendaal, de Duitse Leonie Beck en Cunha de podiumplekken zouden verdelen. In een spectaculaire eindsprint, waarin ze eerst wat achterlag, was Van Rouwendaal met een tijd van 2.02,29 de snelste.

Van Rouwendaal: 'Wist dat ik slim moest zwemmen en moest wachten op de sprint'

Van Rouwendaal werd nooit eerder wereldkampioen. Wel won ze drie keer zilver op de WK en kroonde ze zich liefst zevenmaal tot Europees kampioen.

Na de race legde Van Rouwendaal uit hoe ze zich op de tien kilometer had voorbereid. "Ik wist dat ik het anders aan moest pakken dan op de vijf kilometer. Ik kon die knop heel goed omzetten. Ik wilde slim zwemmen: wachten, wachten en dan alles geven op de sprint."

Donderdag zwemt Van Rouwendaal ook nog de 25 kilometer openwater. "Vanmiddag ga ik herstellen en dan gaan we zien wat ik morgen nog kan. Maar eerst ga ik even genieten."