Danny Noppert
NOS SportAangepast

Noppert en Van Duijvenbode stranden in halve finales, Australië wereldkampioen

Nederland is in de halve finales van de World Cup of Darts uitgeschakeld door Wales. Danny Noppert ging onderuit tegen Gerwyn Price en Dirk Van Duijvenbode verloor van Jonny Clayton. In de finale verloor Wales later van Australië, dat voor het eerst de titel greep bij het WK voor landenteams.

Noppert begon dramatisch tegen Price. In de Eissporthalle in Frankfurt miste 'The Freeze' zes pijlen op een dubbel en kreeg de 'Iceman' Price de leg in de schoot geworpen. Met een 115-finish pakte Price ook de tweede leg en in een mum van tijd stond het 3-0.

Noppert spartelde nog tegen met winst in de vierde leg, maar daarna maakte Price het af met een matchdart op dubbel 13.

Het was aan Van Duijvenbode om de Nederlandse eer te redden en hij maakte er in ieder geval een wedstrijd van tegen Jonny Clayton. Tot 2-2 ging het gelijk op en liet Van Duijvenbode het publiek genieten van enkele 180'ers op zijn eigen legs.

Met winst in de vijfde leg legde Clayton de druk bij Van Duijvenbode en die was daartegen niet bestand. Evenals in de vijfde leg pakte Clayton de winst op dubbel-20.

"Het is slordig van mezelf", zei Noppert op Viaplay. "Natuurlijk blijf je vechten, maar het is niet gelukt." Van Duijvenbode: "Het is jammer, maar je speelt wel tegen wereldklassespelers. We zijn op details verslagen. Ze waren te pakken. In zo'n wedstrijd mis je Michael. Dan heb je een kopman nodig."

Michael van Gerwen ontbreekt op de World Cup of Darts. Hij werd dinsdag geopereerd aan zijn arm en is enige tijd uit de roulatie.

Zege op Noord-Ierland in kwartfinales

In de kwartfinales was het als derde geplaatste Nederland eerder op zondag met 2-0 te sterk voor Noord-Ierland. Wales was met 2-0 te sterk voor Duitsland.

Noppert startte in Frankfurt tegen Daryl Gurney en plaatste bij een 2-2 stand in legs de beslissende break. De Fries gooide de partij vervolgens uit met dubbel 5 (4-2).

Van Duijvenbode had het een stuk lastiger met Brendan Dolan, maar vooral met zichzelf. Hij had problemen met zijn dubbels en zag Dolan uitlopen naar 1-3.

Een beslissende koppelpartij leek aanstaande, maar Van Duijvenbode herpakte zich net op tijd. Hij pakte drie legs op rij en won zo de partij met 4-3.

Australië stunt tegen Engeland en Wales

Aan de andere kant van het schema versloeg Australië in de strijd om een finaleplek het als eerste geplaatste Engeland. Damon Heta won in een spannend duel met 4-3 van Michael Smith en Simon Whitlock liet James Wade met 4-0 kansloos en maakte de stunt compleet.

In de finale tegen Wales had het Australische duo nog een huzarenstukje in huis. Price en Clayton, de winnaars van 2020, gingen als favorieten de finale in, maar liepen na duidelijke nederlagen in de eerste twee enkelspelen achter de feiten aan. Het werd 3-1 voor de Australiërs.

Simon Whitlock

Whitlock, de nummer 25 op de ranking van dartsbond PDC, speelde mee in alle twaalf de edities van het WK. In 2012 verloor hij met Paul Nicholson in de eindstrijd van Engeland.

Van Duijvenbode: 'Morgen lekker werken bij de aubergines'

Van Duijvenbode zag de winst van Australië met lede ogen aan. "Ze hebben het verdiend, maar ik denk dat wij het in de finale beter hadden gedaan dan Wales", zei hij in NOS Langs de Lijn. "Ik had niet het gevoel dat wij van Australië zouden verliezen."

En nu vakantie voor auberginekweker 'Aubergenius'? "Nee, daar doen we niet aan. Morgen lekker werken bij de aubergines."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl