Stam en Schoon op de Spelen in Japan in 2021
NOS Sport

Beachvolleyballers Stam/Schoon stranden in achtste finales WK

Katja Stam en Raïsa Schoon hebben zich niet geplaatst voor de kwartfinales van het WK beachvolleybal. Op het snikhete zand in Rome werd het Nederlandse duo in twee sets verslagen door de Australische vrouwen Taliqua Clancy en Mariafe Artacho: 21-15, 23-21.

De Nederlandse leiders van de wereldranglijst waren een van de favorieten voor de wereldtitel. Verliezen van Clancy/Artacho is geen schande: het duo is de verliezend finalist van de afgelopen Olympische Spelen in Tokio. Maar de uitschakeling zal wel een teleurstelling zijn. Stam en Schoon wonnen in de groepsfase en tweede ronde alle duels zonder setverlies.

Te veel fouten

Stam/Schoon maakte in de eerste set te veel fouten (acht in totaal), waardoor het duo snel tegen een 10-5 achterstand aankeek. De Australische vrouwen speelden vaster (drie fouten), serveerden sterk en kregen op 20-14 vijf setpunten. De tweede werd benut.

De tweede set begonnen Stam en Schoon sterker. Het ging lang gelijk op, tot de Nederlanders op 10-10 na een minibreak uitliepen naar 14-10. Goed herstel na de vrij kansloos verloren eerste set.

Clancy en Artacho op de Spelen van Tokio vorig jaar

Maar Clancy en Artacho bleven sterk serveren en Stam en Schoon waren niet in staat de set uit te spelen. Clancy/Artacho kwam nog terug tot 20-20, een voorsprong van vijf punten werd weggegeven. In de spannende slotfase sleepten de Australische vrouwen de winst binnen.

"Zonde", zei Schoon, die de Australische servicedruk na afloop voor de camera van Ziggo aanwees als oorzaak voor de uitschakeling. "Maar er zijn genoeg leerpunten voor de komende toernooien." Stam deed het verlies zeer. "Heel zuur, ik kan nog even niet nadenken over wat we nu gaan doen. Ik baal dat we het hier weggooien."

Stam en Schoon gaan naar huis, maar de Nederlandse eer in Rome kan nog gered worden door Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Het mannenduo speelt vanavond om 22.00 uur de achtste finale van het WK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl