Roy Jones, tweede van rechts, op de Hall of Fame-ceremonie
NOS SportAangepast

Oud-bokser Klitsjko boos op Jones door banden met Rusland: 'Aan wiens kant sta je?'

Een emotionele Floyd Mayweather, een dolgelukkige Christy Martin en een trotse Andre Ward. Bij het dorp Canastota, op een stukje rijden van New York, is een groep oud-boksers zondag officieel toegelaten tot de International Boxing Hall of Fame.

Een van de gloednieuwe Hall of Famers kon er niet bij zijn. Dat was Vladimir Klitsjko, de broer van de burgemeester van Kiev. Hij leeft in oorlog. Vanuit Oekraïne had Klitsjko wel een stevige boodschap voor Roy Jones Junior, een van de andere uitverkoren boksiconen die wel in de zaal zaten.

"Roy, jij hebt de Oekraïense wet overtreden. Ik respecteer jou als bokser, maar ik twijfel aan je morele kompas."

De twee hadden tijdens hun actieve bokscarrière weleens woorden als sportieve rivalen, maar dit staat daar los van. Waarom zou de 53-jarige Jones de Oekraïense wet hebben overtreden? Dat wordt in dit verhaal duidelijk.

Klitsjko haalt uit naar Jones: 'Ik twijfel aan je morele kompas'

Jones maakte in de jaren negentig furore in het boksen. Hij werd bekend door zijn excentrieke en explosieve stijl, met harde klappen uit alle hoeken, wat hem de bijnaam Captain Hook opleverde.

In 1988 vertegenwoordigde hij de Verenigde Staten op de Olympische Spelen in Seoul. Hij won 66 van zijn 75 partijen en eindigde zijn loopbaan als een internationale bokslegende.

Band met Rusland

Maar Jones deed meer dan boksen alleen. Zo speelde hij al vanaf midden jaren negentig in films, met rollen in blockbusters als The Devils Advocate en The Matrix Reloaded. Ook als rapper timmerde hij aan de weg: met 'Y'all must have forgot' scoorde hij in 2001 zelfs een hitje.

De laatste jaren profileerde Jones zich als ondernemer. Dat bracht hem naar het boksgekke Rusland, waar hij nog altijd grote populariteit genoot. En zo kon het dat Captain Hook in augustus 2015 aan tafel schoof bij president Vladimir Poetin. Vooral de locatie deed stof opwaaien. Poetin ontving Jones in een verblijf in de strategische havenstad Sevastopol, op de Krim, die toen net door de Russen was geannexeerd.

Met hulp van een vertaalster voerden de twee voor het oog van de camera's een gesprek over koetjes, kalfjes en vechtsport. Jones vertelde over zijn band met Rusland en Poetin over zijn voorliefde voor judo.

Daarna kwamen de twee ter zake: Jones wilde een Russisch paspoort, om zijn zakelijke bestaan te vergemakkelijken en om naar eigen zeggen een brug te slaan tussen Amerika en Rusland.

"We moeten elkaar liefhebben", zei Jones daarover. "We zijn allemaal mensen en ik begrijp niet waarom we zoveel moeite hebben om met elkaar te communiceren."

Over Poetin sprak Jones lovende woorden. "Hij is een man van zijn woord. Hij beloofde me een paspoort en bang, het was geregeld!"

Propaganda

In Oekraïne viel dit alles helemaal verkeerd. Jones werd verweten mee te draaien in de propagandamolen van het Kremlin. Het toenmalige Oekraïense parlementslid, Anton Gerasjenko, schamperde in een statement over de rol die Jones speelde.

Hij nam hem kwalijk dat hij Poetin voor een grijpstuiver zou ondersteunen in diens poging de Krim als Russisch op de kaart te zetten. Jones was niet de eerste Amerikaanse bekendheid die zo'n verwijt kreeg: ook Fred Durst, de vocalist van Limp Bizkit, raakte in opspraak.

Gerasjenko wees Jones bovendien aan als verdachte van een misdrijf. Dat had dan weer te maken met een wet die het verbood om zonder toestemming naar de geannexeerde Krim te reizen.

2015: Roy Jones jr heeft zijn Russische paspoort te pakken

Daar doelde Klitsjko dus op, in zijn videoboodschap. Jones heeft zich na de inval van Rusland in Oekraïne nog niet uitgelaten over de oorlog.

"Aan wiens kant sta je eigenlijk, Roy?", sprak Klitsjko. "Die van de agressor of die van het land dat zijn bestaansrecht verdedigt?"

Jones moest een concreet antwoord schuldig blijven, maar wilde wel loslaten dat hij de oorlog in Oekraïne niet steunt. "Ik heb niets te maken met de politieke wereld, maar ik ken mensen aan beide kanten. Ik wil dat niemand in oorlog leeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl