Michael van Gerwen wint de Premier League 2022

Van Gerwen krijgt controle en vertrouwen terug: 'Ben ik ooit weggeweest dan?'

Eén dart maakt voor Michael van Gerwen een wereld van verschil. Want wat als Joe Cullen zijn matchdart had benut in de finale van de Premier League, die uitgelezen kans die hij kreeg op dubbel 16?

"Dan had je me bij elkaar kunnen vegen", weet Van Gerwen ook. Maar nu staat hij er weer, zelfverzekerd als vanouds, mét zijn zesde Premier League-titel. "Ben ik ooit weggeweest dan?"

Enorme opsteker

Dat misschien niet, in letterlijke zin. Toch was de 33-jarige Van Gerwen de controle wel kwijt, de laatste anderhalf jaar. Soms buiten zijn schuld om, bijvoorbeeld toen hij zich vanwege een coronabesmetting moest terugtrekken van het WK. Maar niet altijd, zoals bij de afgang tegen Luke Humphries (0-7) twee maanden geleden tijdens de Europese tour.

De beste van de wereld is hij niet meer, op basis van de ranglijst. Maar zijn eerste majortitel sinds november 2020 is in deze moeilijke fase in zijn loopbaan een enorme opsteker.

Van Gerwen wint de Premier League: 'Er hebben wel wat tranen gevloeid'

Want er was ook nog die tintelende rechterpols, in zijn werparm nota bene. Een euvel dat met een operatieve ingreep verholpen kan worden, die Van Gerwen dinsdag ondergaat. Met het vertrouwen dat hij put uit zijn zesde Premier League-titel. De revalidatie houdt hem naar verwachting nog een maand aan de kant.

'Fantastische dokter'

"Dokter De Boer is een fantastische dokter. Die heeft al menig van dit soort operaties gedaan. Die weet vast wel wat hij doet", is Van Gerwen optimistisch gestemd over zijn herstel. "Ik ben in goede handen."

Toch toonde de drievoudig wereldkampioen zich daarvoor ook van zijn kwetsbare kant. "Er hebben wel wat tranen gevloeid."

"Het gaat er niet om dat het lang geleden was dat ik zo'n succes boekte, het gaat om de manier waarop nu alles bij elkaar kwam", verklaart Van Gerwen zijn emoties. "Frustratie, blijdschap, waar ik vandaan kom, alles."

Michael van Gerwen tijdens de Premier League in Ahoy

Hij draagt het succes op aan zijn familie, omdat hij niet de makkelijkste is als het even niet loopt. De harde kritieken die hij van buitenaf krijgt als hij zijn status niet waarmaakt, dreunen ook door tot het thuisfront.

Vertrouwen altijd gebleven

Van Gerwen gooit zelf natuurlijk ook olie op het vuur, door te stellen dat hij gemaakt is om titels te winnen. Misschien wilde hij zich wel té graag bewijzen, waardoor hij zo wisselvallig presteerde.

"Ik denk dat ik nog steeds op bijna alle toernooien de favoriet ben voor de zege", merkt hij op. "Ook vóór dit toernooi. Dan kun je zien dat het vertrouwen van de bookmakers en van de mensen nooit is weggeweest, anders hadden ze wel anderen favoriet gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl