ANP, bewerking NOS

Goedemorgen! Een spannende dag voor duizenden middelbare scholieren die vandaag hun examenuitslag horen, en in Maastricht is een stille tocht voor de 9-jarige Gino.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier

De zon laat zich af en toe zien. In een strook langs de oostgrens kan in de middag een bui vallen. Het wordt 18 tot 20 graden. De wind waait uit het westen en is matig.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Duizenden leerlingen van het vmbo (theoretische en gemengde leerweg), havo en vwo krijgen te horen of ze geslaagd zijn voor het centraal schriftelijk eindexamen. De herexamens beginnen volgende week maandag.
  • De advocaten van Oleg Poelatov, verdachte in het MH17-proces, reageren vandaag en morgen in de rechtbank op het OM. Tegen de Rus en drie andere verdachten is levenslang geëist, de verdediging wil vrijspraak. In het najaar wordt de uitspraak verwacht.
  • In navolging van Kerkrade is er ook in Maastricht een stille tocht voor het 9-jarige jongetje Gino. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake is hierbij aanwezig. Gino woonde in Maastricht. Hij verdween vorige week woensdag in Kerkrade en werd zaterdag dood gevonden in Geleen.

Wat heb je gemist?

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is akkoord met een breed pakket aan maatregelen van de Democraten om de wapenwetgeving in de VS aan te scherpen. Daarmee kan onder meer de leeftijd waarop iemand een semi-automatisch wapen kan kopen, verhoogd worden van 18 naar 21 jaar.

Het Huis is akkoord, maar de verwachting is dat het pakket niet in deze vorm door de senaat wordt aangenomen. Met de schietpartijen in Uvalde en Buffalo vers in het geheugen is onder Democraten brede steun voor scherpere wapenwetgeving, maar onder Republikeinen is daar veel weerstand tegen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een groep Britse mannen die een vrijgezellenfeest in Amsterdam hadden, leek dit weekend door een geschrapte vlucht vanaf Schiphol niet meer thuis te komen. Omboeken en alternatief vervoer regelen lukte niet, maar de veertien mannen lieten het er niet bij zitten; per trein, fiets, ferry, taxi's en een lift kwamen ze uiteindelijk toch thuis.

De Britse krant The Mirror noemt het een "epische reis naar huis van 370 kilometer". De mannen besloten de trein naar Calais te pakken, waar ze op de ferry naar Dover wilden stappen. Omdat daar vanwege de veiligheid geen voetgangers op mogen, kochten ze onderweg in België en Frankrijk fietsen om toch aan boord te mogen. "Ik heb twee uur op Facebook Marketplace gezeten om deals te sluiten met mensen die een fiets verkochten. De prijzen gingen van 40 tot wel 220 euro", zegt aanstaand bruidegom Alex Sisan (29).

Uiteindelijk konden ze de oversteek maken en kwamen ze met taxi's en door te liften allemaal thuis. "Het was natuurlijk wel een stressvolle ervaring. Het leek een Top Gear-challenge of iets uit een film", zegt Sisan, die het "de kers op de taart" van zijn vrijgezellenfeest noemt.

Twitter

Fijne dag!

STER reclame