Kantoren op de Zuidas in Amsterdam, waar veel multinationals zijn gevestigd (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

Nederland is niet langer slechtste jongetje van belastingklas, zegt Commissie

Voor het eerst in jaren wordt Nederland niet op de vingers getikt door de Europese Commissie vanwege de belastingregels voor bedrijven en beleggers. Het kabinet moet nu wel in rap tempo hervormingen doorvoeren op de arbeidsmarkt en verduurzamen. Dat schrijft de Commissie vandaag in de jaarlijkse aanbevelingen aan Nederland.

Al jaren zit Nederland in het Europese verdomhoekje als het gaat om het tegengaan van belastingontwijking. Meerdere ministers hebben geprobeerd de slechte reputatie van Nederland in Europa te verbeteren. Bij eerdere aanbevelingen zei de Commissie al dat Nederland goed op weg was om belastingontwijking aan te pakken.

Nederland doorstroomland

Zo werden de regels voor brievenbusfirma's flink aangescherpt. Na lange discussies is vorig jaar januari ook een bronbelasting ingevoerd in Nederland. Prominente multinationals en beroemdheden betaalden jaren vrijwel geen belasting omdat ze Nederland als doorstroomland gebruikten. Tot vorig jaar hoefden zij bijvoorbeeld geen royaltybetalingen te doen, waarna het geld doorstroomde naar Ierland en de Bermuda-eilanden.

De Commissie is nu dus tevreden met wat Nederland de afgelopen jaren heeft veranderd. Toch blijven er nog verbeterpunten over. Zo wordt er vanuit Brussel zeer bezorgd naar de overspannen woningmarkt gekeken. Nederlanders worden gedwongen tot het aangaan van grote leningen om een huis te kopen. Volgens de Commissie is huren voor veel middeninkomens ook geen optie, omdat er veel te weinig huurwoningen zijn voor deze groep.

Arbeidsmarkt en verduurzaming

Ook zijn er nog grote zorgen over de Nederlandse arbeidsmarkt. De Commissie roept Nederland op om een beter sociaal vangnet voor zzp'ers in het leven te roepen en de flexibilisering van de arbeidsmarkt een halt toe te roepen.

Daarnaast loopt Nederland nog ver achter als het gaat om verduurzaming. Nog te veel energie wordt opgewekt met gas en te weinig huizen zijn aangesloten op warmtepompen. Volgens de Commissie gaat Nederland niet de afgesproken klimaatdoelen halen als er niks verandert.

De Commissie werkt met gegevens van vorig jaar bij het opstellen van deze aanbevelingen. Zo is dus nog niet meegenomen dat er in Nederland vanaf 2026 een verplichting komt voor warmtepompen en vanaf 2025 voor zonnepanelen op overheidsgebouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl