NOS Nieuws

Ook in Nederland melding van drogeren met naald tijdens uitgaan

  • Jeroen Gortworst

  • Nina Jansen

  • Jeroen Gortworst

  • Nina Jansen

Geen drugs in je drankje, maar een naald in je been of arm tijdens het uitgaan. 'Needle Spiking' wordt het genoemd. Het fenomeen waarbij vooral vrouwen geprikt worden en zich daarna duizelig of misselijk voelen, was al bekend in Groot-Brittannië, Frankrijk en België. In Nederland waren tot nu toe geen meldingen bekend van prikincidenten. NOS Stories sprak met een Nederlandse vrouw van 22 die naar de politie is gestapt om te melden dat ze geprikt is in een café in Amsterdam. De politie Amsterdam bevestigt de melding, maar geeft ook aan dat dit niet op grote schaal lijkt voor te komen in Nederland.

Nathalie* vertelt dat ze begin november een avondje uit ging met vriendinnen in Amsterdam. Na twee mixdrankjes ging het mis. "Ik zakte in elkaar. Ik snapte niet wat er om me heen gebeurde. Het was echt een waas. Toen wist ik meteen dat het foute boel was."

Meid, je bent gedrogeerd.

Spoedeisendehulparts tegen Nathalie

Ze kwam met haar ouders op de Spoedeisende Hulp terecht waar een arts haar onderzocht. "Die scheen met een lampje in mijn ogen en zei meteen: 'Nou meid, er is wat in je drankje gegooid'." Toen Nathalie twee dagen later een vreemde plek op haar bovenbeen zag, ging ze naar haar huisarts die de plek met een loep bestudeerde.

"Die heeft toen gezegd: 'De kans dat die plek is veroorzaakt door de injectie met een naald is heel groot. Zo'n puntje dat erin zit, kan alleen zijn veroorzaakt door iets dat de huid penetreert.'" Een insectenbeet werd uitgesloten.

Groot Brittannië, Frankrijk en België

De eerste meldingen van prikken bij het uitgaan waren in Groot-Brittannië eind oktober 2021. Het aantal is opgelopen tot meer dan 1300. Als protest boycotten vrouwen daar een tijdje het uitgaansleven. Recent komen er ook meldingen van prikincidenten uit steden in Frankrijk. In België is vorige week een onderzoek begonnen, nadat verschillende slachtoffers zich hadden gemeld.

Wie er achter de prikincidenten zitten en wat er in de prikken zit is onduidelijk. In Engeland werd een speciale commissie opgericht om deze prikincidenten te onderzoeken. Zij staan na een halfjaar nog steeds voor een raadsel. "Het is totaal onlogisch om iemand te drogeren met een naald", zegt de Britse drugsonderzoeker Guy Jones tegen NOS Stories. "Je moet bedenken: iemand moet naast je staan, je steken met een dikke pijnlijke naald en dan injecteren voor 30 seconden. En dat heb je niet door? Dat is niet logisch."

Bij geen van de gevallen in Groot-Brittannië werd daadwerkelijk iemand betrapt of opgepakt. Ook zijn de meeste slachtoffers niet getest op drugs en is er geen bewijs dat iemand daadwerkelijk gedrogeerd is met een naald. "We weten nog steeds niet wat er is gebeurd: niet welke drug erin zaten, en of er überhaupt drugs in zaten. Het zou ook kunnen dat er in veel van de gevallen helemaal niet gedrogeerd is met een naald, maar dat er iets aan iemands drankje is toegevoegd, en diegene daarna een blauwe plek heeft opgelopen", zegt Jones.

Geen bewijs

Nathalie en haar ouders meldden het voorval bij de politie. Ze kan geen aangifte doen omdat ze geen bloed-of urinetest heeft die bewijst dat er drugs in haar lichaam zaten. Zo'n test wordt niet standaard afgenomen in ziekenhuizen bij (vermoedens van) drogeren, tenzij de patiënt er zo slecht aan toe is dat voor de behandeling moet worden achterhaald wat er in het lichaam zit.

"Dat is frustrerend. Ik had het heel graag zeker willen weten. Diep van binnen weet ik ook dat ik gedrogeerd ben, en ze hebben het vastgesteld in het ziekenhuis aan de hand van mijn pupillen, maar toch krijg ik elke keer te horen, ook bij de politie: 'Heb je het op papier? Heb je bloedonderzoek, heb je urineonderzoek?'."

Het voorval in het café gebeurde in november, maar Nathalie heeft er nog altijd last van. Ze heeft geregeld paniekaanvallen en loopt bij een psycholoog. Op de vraag waarom ze haar verhaal wil delen, antwoordt ze: "Met mij is het gelukkig goed afgelopen. Maar ik hoop dat ik mensen hiervoor kan behoeden om te voorkomen dat het bij iemand anders wel slecht afloopt."

*Nathalie's volledige naam is bekend bij de redactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl