NOS SportAangepast

Verstappen moet Ferrari's voorlaten bij kwalificatie Miami: 'Ik heb het verpest'

Max Verstappen gaat zondag als derde van start in de Grand Prix van Miami. De WK-leider van de Formule 1, Charles Leclerc, heeft poleposition gepakt en ook zijn Ferrari-teamgenoot Carlos Sainz was sneller dan de Nederlandse wereldkampioen.

Verstappen leek op poleposition af te stevenen in Miami, waar de verschillen tussen Red Bull en Ferrari miniem waren. Met 1.28,991 zette hij in zijn eerste snelle ronde in het laatste deel van de kwalificatie de beste tijd neer. Leclerc en Sainz gaven toen al minder dan 0,1 seconde toe.

Verloren bocht

In de tweede en laatste snelle ronde doken Leclerc (1.28,786) en Sainz (1.28,976) onder de tijd van Verstappen, die na de twee Ferrari's op de baan verscheen. De Limburger maakte zijn ronde niet af nadat hij veel tijd had verloren in een bocht. "Ik heb het verpest", meldde hij over de boordradio.

In het snikhete Miami (33 graden) waren de omstandigheden zwaar voor de coureurs. Toch verliep de kwalificatie zonder grote incidenten. Verstappens teamgenoot Sergio Pérez zette de vierde tijd neer en staat morgen naast hem op de tweede startrij.

Valtteri Bottas werd vijfde in zijn Alfa Romeo. De Fin bleef voormalig teamgenoot Lewis Hamilton (zesde) nipt voor. Fernando Alonso (elfde) en George Russell (twaalfde) reden hun slechtste kwalificatie van het jaar.

Bekijk hieronder een reportage met Rinus van Kalmthout. De IndyCar-coureur was ook aanwezig op het circuit van Miami.

Ook Veekay is in Miami; IndyCar-coureur heeft belangrijke maand voor de boeg

Het is al met al voorlopig een moeizaam weekend voor Verstappen op de Miami International Autodrome, dat dit jaar nieuw is in de Formule 1. Vrijdag kwam hij tijdens de tweede training helemaal niet in actie en zaterdag tijdens de derde training kon hij maar net voorkomen dat hij met zijn auto in de muur belandde.

Verstappen acht zich kansrijk

"Ik ben nog best blij met deze kwalificatie", zei Verstappen in een eerste reactie. "Gisteren heb ik maar een stuk of vijf rondjes kunnen rijden. Vandaag moest ik daardoor de baan nog helemaal leren kennen en het is geen gemakkelijk circuit."

De race in Miami gaat zondag om 21.30 uur van start. Verstappen, die twee weken geleden de race in Emilia-Romagna won, acht zichzelf kansrijk. "We hebben een goede topsnelheid. Het wordt morgen nog heter, de banden zullen het erg zwaar krijgen. Er kan nog heel veel gebeuren."

Een onderonsje tussen Verstappen en Sainz na de kwalificatie.

Voor Ferrari is het de eerste 'front row lockout' sinds 2019, toen Leclerc en Sebastian Vettel in Mexico de eerste twee startplekken voor zich opeisten. Met name voor Sainz was zijn tweede startplek een mooie opsteker. Hij kent met uitvalbeurten een moeizaam seizoen en crashte vrijdag ook hard in Miami.

"Lekker dat ik vandaag zo goed kan presteren na de crash van gisteren. Dat geeft vertrouwen, ik kom er wel", zei de Spanjaard met een glimlach op de persconferentie. "Ik begin de auto beter te begrijpen en ga me steeds meer op mijn gemak voelen."

Red Bull heeft meer topsnelheid

Leclerc vertelde dat hij niet eens een perfecte ronde had gereden, maar was uiteraard wel erg gelukkig met de eerste startrij van zijn team. "Dit resultaat illustreert weer hoe sterk we zijn. Fijn dat Carlos naast me staat na de tegenslagen die hij heeft gehad de afgelopen races."

De Monegask, die in de WK-stand 27 punten voorsprong heeft op Verstappen, hoopt zondag zijn derde zege van het seizoen te boeken. "Het lijkt er op dat wij sneller zijn in de bochten en de Red Bulls een hogere topsnelheid hebben. Dus we moeten zorgen dat we in die bochten het gat zo groot houden dat Max en Sergio niet kunnen aanvallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl