Het ingestorte gebouw in Changsha AFP

Chinese reddingswerkers hebben vijf mensen uit het puin gehaald van een gebouw dat gisteren instortte in de stad Changsha. Ze liggen in het ziekenhuis, maar zijn buiten levensgevaar. Volgens de autoriteiten van de stad, in de provincie Hunan, worden nog tientallen mensen vermist.

Het acht verdiepingen tellende gebouw stortte gisteren door nog onbekende oorzaak in. Volgens de staatstelevisie waren er onder meer een restaurant, hotel en appartementen in gevestigd.

Geen contact

Van 39 mensen is het lot nog onduidelijk. Zij waren gisteren in het gebouw of daarbij in de buurt, maar niemand kan tot nu toe contact met hen krijgen, zegt de burgemeester van Changsha. Er zijn nog geen dodelijke slachtoffers gemeld.

Bekijk hieronder beelden van het ingestorte gebouw, waarvan eerst werd gedacht dat het uit zes verdiepingen bestond:

President Xi Jinping zegt dat de vermisten "koste wat kost" moeten worden gered. Hij heeft een onderzoek aangekondigd naar de oorzaak van de ramp. Volgens de Chinese staatstelevisie hadden de huurders van het pand "structurele veranderingen" aan het gebouw aangebracht.

Xi wil dat zulke eigenhandig aangepaste of gebouwde panden vaker worden gecontroleerd om eventuele gebreken eerder op het spoor te komen, meldt de staatsomroep.

Veiligheidsnormen niet nageleefd

In China zijn instortingen van gebouwen niet ongewoon. Vorig jaar vielen zeventien doden toen een hotelpand in de stad Suzhou het begaf, ten westen van Shanghai. Een jaar daarvoor waren tientallen mensen omgekomen toen een quarantainehotel van vijf verdiepingen instortte.

In snelgroeiende Chinese steden worden de veiligheidsnormen in de bouw niet altijd goed nageleefd, omdat panden vaak onder hoge druk moeten worden gebouwd. Soms worden illegaal extra vloeren toegevoegd of worden panden niet voldoende verstevigd, schrijft persbureau Reuters. Ook komt corruptie voor onder ambtenaren die belast zijn met de handhaving van de bouwnormen.

STER reclame