Fabrice Leggeri
NOS Nieuws

Frontex-topman, bekritiseerd na berichten over pushbacks, stapt op

Directeur Fabrice Leggeri van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex is opgestapt. De organisatie wordt ervan beschuldigd migranten illegaal terug te sturen als ze proberen de buitengrenzen van de Europese Unie over te steken.

Leggeri leidt Frontex sinds 2015 en ligt al jaren onder vuur. Europarlementariërs en hulporganisaties hadden kritiek na mediaberichten over illegale pushbacks, waarbij migranten bij de grens met geweld worden teruggestuurd. Dat is in strijd met de Europese regels voor migratie.

Frontex heeft altijd alle beschuldigingen daarover ontkend. Uit een eerder onderzoek van het Europese Parlement kwam geen hard bewijs voor betrokkenheid bij de illegale pushbacks.

Reden voor Leggeris vertrek is een onderzoek van de Europese Fraudedienst OLAF, onder meer naar het terugsturen van migranten op de Middellandse en Egeïsche Zee. Het rapport van OLAF is nog niet openbaar dus de exacte inhoud is nog niet bekend.

Leggeri diende gisteren zijn ontslag in en de raad van bestuur ging daar vandaag mee akkoord. Hij ontkomt zo aan een tuchtzaak die hem boven het hoofd hing. Het onderzoek van OLAF richtte zich namelijk ook op wangedrag tegen personeel, en financiële misstanden.

Beelden van misstanden getoond

Eind 2020 verzochten Europarlementariërs al het vertrek van de Frontex-voorman. Berichten over de illegale pushbacks stapelden zich op. Personeel zou meermaals hebben weggekeken of zelfs betrokken zijn geweest bij het terugsturen van asielzoekers op zee tussen Griekenland en Turkije.

Onder andere onderzoeksjournalisten van het Nederlandse Pointer en Lighthouse Reports lieten eind vorig jaar beelden zien van pushbacks in Kroatië. Vluchtelingen werden door gemaskerde politiemannen naar Bosnië en Herzegovina teruggejaagd.

Ook bij de Poolse grens worden migranten teruggestuurd:

Twee gezichten van Polen en de EU: warm welkom voor vluchtelingen, maar ook pushbacks

De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken zei begin dit jaar dat Nederland meer moet doen tegen mensenrechtenschendingen bij het tegenhouden van migranten en vluchtelingen. Het huidige beleid is volgens de commissie ontoelaatbaar, want het is in strijd met internationale standaarden en Europese waarden. Volgens de ACVZ moet Nederland oppassen hier niet medeverantwoordelijk voor te zijn.

Mensenhandel

Frontex bestaat sinds 2004, en was in eerste instantie bedoeld om de migratiestromen in Europa in goede banen te leiden. In 2016 werd het takenpakket van de organisatie uitgebreid vanwege het toenemende aantal vluchtelingen. Frontex ging vanaf dat moment lidstaten ondersteunen bij het bewaken van de grenzen en het bestrijden van mensenhandel.

Het agentschap telt duizenden geüniformeerde grenswachten die ook wapens mogen dragen. Over een aantal jaar moet Frontex zo'n 10.000 medewerkers tellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl