Robin Tabeling (rechtsboven) smasht, Selena Piek (linksboven) kijkt toe, moeder en zoon Zilberman anticiperen
NOS Sport

63-jarige Israëlische moeder met zoon op EK geen partij voor Nederlands badmintonduo

De Nederlandse badmintonners Selena Piek en Robin Tabeling hebben zich moeiteloos geplaatst voor de kwartfinales van het gemengd dubbeltoernooi op de EK in Spanje. In twee sets (21-15, 21-7) sloegen ze de Israëlische moeder en zoon Zilberman van de baan. Moeder Svetlana is 63 (!), zoon Misha is 33.

Svetlana Zilberman, in 1958 geboren in Belarus, kreeg zoon Misha op 30-jarige leeftijd in Moskou. De vlam met vader Michael was jaren daarvoor al overgeslagen in de badmintonhal, hij was haar coach in het nationale team van de Sovjet-Unie.

Zoon Misha groeide op langs het badmintonveld. Kort na de bevalling meldde moeder - in 1986 had ze in het enkelspel nog brons gewonnen op de EK - zich alweer snel op het trainingsveld. De pas enkele maanden oude baby Misha ging noodgedwongen mee in de kinderwagen. Een badmintonleven leek voorbestemd.

Misha en Svetlana Zilberman in 2011

Met de tweejarige Misha - de Berlijnse Muur was inmiddels gevallen - emigreerde de familie Zilberman in 1991 naar Israël. Daar kreeg de badmintoncarrière van zoon Misha langzaam vorm. Aangezien badminton daar destijds een vrijwel onbestaande sport was, financierden vader en moeder Zilberman trainingen en deelname aan internationale toernooien.

Op 16-jarige leeftijd betaalde het zich al uit: Misha Zilberman werd Israëlisch kampioen. Ook vertegenwoordigde hij Israël op drie Olympische Spelen (2012, 2016 en 2020). Hoogtepunt in de carrière van Misha vond plaats in 2019, toen hij in het enkelspel brons pakte op de EK. Al die jaren bleef moeder Svetlana ook gewoon doorspelen, de laatste jaren alleen in het gemengd dubbelspel met haar zoon.

Een leven vol badminton dus, maar woensdag bleken de 30-jarige Piek uit Blaricum en 28-jarige Tabeling uit Amstelveen een maatje te groot voor badmintonfamilie Zilberman. In het enkelspel op het EK houdt Misha Zilberman de eer van de familie nog wel hoog.

Mark Caljouw tegen Misha Zilberman op het EK

Woensdag versloeg de huidige nummer 48 van de wereld in de achtste finales de vijfvoudig Nederlands kampioen Mark Caljouw in drie sets (21-16, 15-21, 21-16).

Een tegenvaller voor de 27-jarige Caljouw, die de laatste jaren stappen maakte richting de wereldtop. Hij reikte op het WK tot de kwartfinales en haalde op de Olympische Spelen in Tokio de achtste finales, waar Caljouw in de eerste partij Zilberman nog versloeg in drie sets. Ook de 23-jarige Nederlander Joran Kweekel kwam niet voorbij de achtste finales. Hij ging in twee sets (21-15, 21-14) ten onder tegen de Vietnamese Ier Nhat Nguyen.

Wel succes in dubbels

In het dubbelspel bij de mannen en de vrouwen gaat het de Nederlanders beter af. Ruben Jille en Ties van der Lecq hadden aan twee sets (21-17, 21-17) genoeg om de kwartfinales te bereiken ten koste van de Tsjechen Adam Mendrek en Ondrej Kral. Bij de vrouwen waren Debora Jille en Cheryl Seinen in de achtste finales in drie sets (21-10, 18-21, 21-17) te sterk voor het Britse duo Chloe Birch en Jessica Pugh.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl