Agnes Samuel

Agnes Samuel wint Joke Smitprijs, 'deze vrouw verdient de spotlights'

Agnes Samuel, coach voor politici met een migratieachtergrond, heeft dit jaar de Joke Smitprijs gewonnen. Ze kreeg de prijs uitgereikt voor haar bijdrage aan vrouwenemancipatie. Samuel is volgens de jury voor veel zwarte vrouwen in de politiek een begrip en lichtend voorbeeld. Ze staat aan de wieg van veel politieke carrières, vermeldt het juryrapport.

De regeringsprijs is vernoemd naar de in 1981 overleden feministe Joke Smit. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan iemand die een bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland.

Spotlights

De jury stelde vast dat Samuel altijd in de luwte is gebleven. "Deze vrouw moet echt in de spotlights gezet worden, want het is vet mooi wat zij allemaal heeft gedaan", aldus de juryvoorzitter. "Het ligt niet aan haar dat we haar niet kennen, het ligt aan ons."

Samuel was in de jaren 80 al zeer actief in de beweging voor maatschappelijke bewustwording van migranten en vrouwelijke vluchtelingen, vermeldt het juryrapport.

Devika Partiman van de stichting Stem op een Vrouw heeft Samuel genomineerd voor de Joke Smitprijs. Zij vindt dat iedereen moet weten wie zij is. "Agnes deed wat wij nu doen, namelijk jonge vrouwen stimuleren politiek actief te worden." Dat heeft ze volgens Partiman altijd met passie gedaan en pas nu heeft ze er publiekelijk erkenning voor gekregen.

Partiman, die Samuel zelf een jaar geleden voor het eerst ontmoette, vertelt dat ze veel functies heeft bekleed in politieke commissies en bij de Rooie Vrouwen, "maar altijd achter de schermen". Partiman: "In de politiek was ze altijd de uitzondering, niet alleen als vrouw, maar ook als vrouw van kleur."

Samuel is nog altijd zeer gepassioneerd, vertelt Partiman. "Ze is inmiddels 83 jaar, maar nog zeer strijdbaar en ze volgt nog steeds de politiek."

Sun Yoon van Dijk

De Joke Smitprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk. Omdat Samuel zelf niet bij de uitreiking aanwezig kon zijn, nam haar zoon de prijs in ontvangst.

Sun Yoon van Dijk, gemeenteraadslid in Schiedam, kreeg de aanmoedigingsprijs. Volgens de jury steekt zij haar nek uit om de positie van slachtoffers van huiselijk geweld te versterken. Ook stelt de jury dat ze vrouwelijke collega's inspireert en taboes doorbreekt en zichtbaar maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl