NOS Sport

Roeiers Oxford kloppen Cambridge in traditionele Boat Race dankzij extra kilo's

De roeiers van Oxford hebben voor de 81ste keer de Boat Race op de Theems gewonnen. Cambridge, dat in de laatste drie edities zegevierde, boekte in totaal 85 overwinningen.

The Boat Race is sinds 1829 de traditionele roeiwedstrijd tussen de ploegen van de universiteiten van Oxford en van Cambridge.

Oxford won de Boat Race voor de 81sste keer

Met een straffe wind tegen profiteerde de Oxford-acht optimaal van de extra kilo's aan boord: de Dark Blues waren per persoon vier kilo zwaarder dan de Light Blues.

De mannetjesputters van Oxford gingen agressief van start, liepen langzaam weg en doken met een bootlengte voorsprong de eerste bocht (Mile Post) in. Bij de tweede bocht (Hammersmith Bridge) was het verschil al twee bootlengten en dat gat kreeg Cambridge niet meer gedicht.

Vrouwen Cambridge wel succesvol

Bij de vrouwen ging de overwinning voor de 46ste keer naar Cambridge, dat beduidend succesvoller is dan Oxford, dat dertig keer won.

Cambridge-roeister Janeska de Jong was er vanwege een rugblessure niet bij. Wel aan boord waren de Nieuw-Zeelandse Grace Prendergrast (goud en zilver op de Olympische Spelen van vorig jaar) en de Britse Imogen Grant (EK-zilver in 2021). Bij Oxford had de Brits-Nederlandse Emma Hewlett de laatste acht niet gehaald.

Met een voorsprong van meer dan twee bootlengten boekte Cambridge z'n vijfde zege op rij. De eindtijd van 18.22 minuten was bovendien een record; het vorige stond op 18.33.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl