Een oefening van Amerikaanse militairen in Polen
NOS NieuwsAangepast

NAVO zet voor het eerst flitsmacht in om oostflank te versterken

De Amerikaanse president Biden en de regeringsleiders van de andere NAVO-landen hebben besloten voor het eerst de NAVO-flitsmacht in te zetten om de oostflank van de militaire alliantie te versterken. Na een videoconferentie zei NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg dat de leiders hebben besloten een deel van de 40.000 leden van de NATO Response Force naar de Oost-Europese lidstaten te sturen.

Stoltenberg zei, zonder een precies aantal te noemen, dat het om duizenden militairen gaat, van zowel de land- en luchtmacht als de marine. Er waren al zo'n 5000 NAVO-militairen gestationeerd in Estland, Litouwen en Polen, en dat aantal is de laatste tijd verder opgevoerd. Gisteren maakte de VS bekend nog eens 7000 militairen naar Europa te sturen.

Alle NAVO-buurlanden van Rusland en Oekraïne, behalve Hongarije, hadden om spoedoverleg over hun veiligheid gevraagd. Ook president Zelensky van Oekraïne vroeg de alliantie om hulp. De NAVO-leiders zeiden nog eens dat ze Oekraïne niet gaan helpen met militair ingrijpen. Ook zal de NAVO als organisatie geen wapens leveren, hoewel verschillende NAVO-landen apart dat wel doen.

Paraatheid Nederland omhoog

In Nederland werd gisteren de paraatheid van Defensie verhoogd en de reactietijd verlaagd. Voorbereidingen worden getroffen zodat personeel en materieel snel ingezet kunnen worden en dat munitie en reserveonderdelen klaarliggen.

Het verplaatsen van voorraden en personeel zal op verschillende plekken in het land waarneembaar zijn, zei een defensiewoordvoerder gisteren. Zo gaat er in binnen- en buitenland meer getraind worden en gaan er Nederlandse troepen en materieelverplaatsingen plaatsvinden richting de oostelijke buitengrenzen van de NAVO.

Ook is Nederland met de haven van Rotterdam een belangrijk doorvoerland voor andere NAVO-landen, wat betekent dat er naast Nederlandse militaire transporten ook transporten van bondgenoten over Nederlandse wegen zullen plaatsvinden.

Volgens premier Rutte is Nederland tot dusver niet gevraagd om meer bij te dragen aan de NAVO-flitsmacht dan gisteren werd bekendgemaakt.

In Estland kwam vanmiddag een groep Britse militairen aan ter versterking van het NAVO-bataljon dat daar is gestationeerd, op zo'n 150 kilometer van de grens met Rusland. Het ging om een konvooi van zes tanks en andere militaire voertuigen. De Britten hebben toegezegd zo'n 850 extra militairen en uitrusting naar Estland te sturen, een verdubbeling van het aantal Britse militairen dat daar nu zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl