De Nederlandse viermansbob van piloot Ivo de Bruin
NOS SportAangepast

Nederlandse viermansbob wordt 26ste, Friedrich pakt wéér goud en schrijft historie

De ambitie was een plek bij de top-12, maar dat bleek een te grote droom voor de Nederlandse viermansbob. Na drie van de vier heats stond piloot Ivo de Bruin met zijn team 26ste, bij lange na niet voldoende om ook in de laatste en beslissende run te mogen afdalen. Daarvoor was een notering in de top-20 nodig.

De Bruin stond samen met Dennis Veenker en de broers Jelen en Janko Franjic na de eerste dag op plaats 25, met een achterstand van 0,83 seconden op de nummer 20: de Braziliaanse piloot Edson Luques Bindilatti.

Dat noemde De Bruin zaterdag "een grote teleurstelling". Zondag lukte het de Nederlandse bob op de Yanqing National Sliding Centre in de derde heat niet om een snellere tijd neer te zetten. De achterstand op de Braziliaanse nummer 20 liep juist op naar 1,13 seconden.

Bekijk de derde heat van Nederland:

Het is voor De Bruin en zijn team de eerste keer dat ze deelnamen aan de Olympische Spelen. De ploeg voldeed niet aan de plaatsingseisen van NOC*NSF, maar de sportkoepel maakte later een uitzondering omdat het team wel voldeed aan de internationale eisen.

Trotse 'knokkers'

Na afloop is De Bruin "heel trots" dat de ploeg "na alle ups en downs" op de Spelen mocht staan. "We wilden heel graag de top-20 in", vertelde De Bruin. "Daar hebben we voor geknokt. We hebben alles gegeven, maar het is niet gelukt. Jammer."

Hoe dat komt, weet de ploeg niet, zegt Veenker. "Aan het harde werken ligt het in ieder geval niet. We hebben alles nagekeken, maar we weten het niet." Janko Franjic: "We zijn knokkers, vechters. Jammer dat het niet mooi heeft uitgepakt, maar ik denk dat we met zijn allen tevreden mogen zijn."

Bekijk de reactie van de vier bobbers:

Zijn broer Jelen, die als remmer eerder deze Spelen met De Bruin in de tweemansbob 23ste werd, zegt onder de indruk te zijn van de olympische ervaring. "Het is uiteindelijk mooier geworden dan verwacht", vertelt hij.

"De algemene ervaring, de mensen die je ontmoet, de dingen die je ziet. En natuurlijk omdat je uitkomt voor Nederland. Dat allemaal samen is een ontzettend mooi gevoel."

Friedrich weer olympisch kampioen

De Duitser Francesco Friedrich is voor de tweede keer op rij olympisch kampioen geworden in de viermansbob, het meest prestigieuze onderdeel van het bobsleeën. Het was bovendien zijn tweede gouden medaille in Peking, nadat hij ook al de titel in de tweemansbob had veroverd.

Zodoende prolongeerde hij twee olympische titels; ook in Pyeongchang sloeg Friedrich een dubbelslag. Hij is de eerste met titelprolongatie in zowel de tweemans- als de viermansbob. Met zijn vier gouden bobsleemedailles evenaart hij de Duitse recordhouders Kevin Kuske en André Lange.

Friedrich was met 3.54,30 de snelste op de Yanqing National Sliding Centre. Zijn landgenoot Johannes Lochner volgde op 0,37 seconden. Het brons was voor de Canadees Justin Kripps (+0,79).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl