Aleksander Bolsjoenov viert het goud

Langlaufer Bolsjoenov verovert derde gouden medaille in Peking

Aleksander Bolsjoenov heeft zich tot de langlaufkoning van de Olympische Winterspelen in Peking gekroond. De Rus behaalde op de massastart zijn derde gouden medaille.

Het laatste onderdeel bij de heren gaat normaal gesproken over vijftig kilometer, maar door de barre kou en de stevige wind werd de race officieel ingekort tot dertig kilometer.

In de praktijk was de race nog eens twee kilometer korter. Dat had nogal wat gevolgen. Zo werd het plots minder noodzakelijk om ski's te wisselen.

Zie in onderstaande video hoe Bolsjoenov zijn derde gouden medaille wint.

De Noren Simen Hegstad Krüger en Hans Christer Holund besloten als enigen van de kanshebbers halverwege de 'pitstop' te nemen.

Vooral voor Krüger leek de tactiek goed uit te pakken. Het kostte wel wat moeite, maar na enige tijd kon hij bij de groep met de favorieten aansluiten.

Ook Klaebo haakt af

Holund slaagde daar niet in. Dat was de tweede tegenvaller voor de Noren; eerder was kanshebber Johannes Klaebo al weggezakt. Hij zou de race niet uitlopen. Dit tot genoegen van Bolsjoenov, want Klaebo was de enige die hij vreesde in een sprint.

Uiteindelijk liet de 25-jarige Rus het niet zover komen. Hij had geen nieuwe ski's nodig om in de slotronde iedereen te lossen. Ivan Jakimoesjkin maakte het Russische feestje compleet met zilver en Krüger pakte het brons.

Verslaggever Kees Jongkind nam bij gevoelstemperaturen van min dertig graden celsius een kijkje bij de 50 (euh, 30) kilometer langlaufen.

Olympische ijspegels: langlaufen bij een gevoelstemperatuur van min dertig graden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl