NOS Sport

'Grote teleurstelling' bij Nederlandse viermansbob: 25ste na twee heats

De Nederlandse viermansbob moet zondagnacht alle zeilen bijzetten om in de vierde en laatste heat te mogen afdalen. Piloot Ivo de Bruin en zijn team staan na twee heats op plaats 25 en hebben een notering in de top-20 nodig.

De Bruin stuurde, samen met Dennis Veenker en de broers Jelen en Janko Franjic, de bob op de Yanqing National Sliding Centre in de eerste heat in 59,85 seconden naar beneden. De tweede heat ging iets langzamer; het totaal staat halverwege op 1.59,92 minuten.

Nederland moet morgen, na de derde heat, bij de beste 20 van de in totaal 28 teams zitten om in de vierde run te mogen afdalen. De achterstand op de nummer 20, de Braziliaanse piloot Edson Luques Bindilatti, bedraagt 0,83 seconden.

'Grote teleurstelling'

"De eerste run was stuurtechnisch best oké, met twee kleine foutjes. Alleen is het dan een grote teleurstelling als je ziet dat je 26ste staat", vertelt Ivo de Bruin na afloop, doelend op de 26ste plaats na de eerste run. Vervolgens steeg Nederland één plek. "We hadden op meer gehoopt en meer verwacht."

"Waar dat aan ligt is niet helemaal duidelijk. De starttijd was niet denderend. Normaal gesproken hebben wij een van de beste topsnelheden in de baan. Dat hadden we vandaag zeker niet", aldus de 35-jarige piloot, die mikte op een plaats in de top-12.

"Ja, dus we moeten bijschakelen. Top-20 zou nu goed zijn, maar dat is wel ver weg. Die Braziliaan heeft twee keer een heel gunstige loting gehad, dus die staat wel ver voor."

Uitzondering

De Duitser Francesco Friedrich gaat na de eerste dag van de viermansbob, het meest prestigieuze onderdeel van het bobsleeën, aan de leiding in 1.57 minuten. Hij is de regerend olympisch kampioen, wereldkampioen en winnaar van de wereldbeker.

De Bruin en Jelen Franjic kwamen eerder op deze Olympische Spelen in actie in de tweemansbob. Daar haalden ze de beslissende heat niet; ze werden 23ste. Nederland heeft wel betere papieren in de viermansbob en dus is het doel een plaats bij de beste 20.

De Nederlandse viermansbob van Ivo de Bruin tijdens de eerste training

Aanvankelijk zou de viermansbob niet meedoen aan de Winterspelen. De Nederlandse ploeg voldeed niet aan de plaatsingseisen van NOC*NSF, maar de sportkoepel maakte later een uitzondering omdat het team wel voldeed aan de internationale eisen en vanwege de coronapandemie.

"Covid heeft hen dusdanig dwarsgezeten op het personele en het technische vlak dat zij nauwelijks in staat zijn geweest zich te laten zien in ideale omstandigheden", gaf Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, op als reden.

"We zien de potentie van deze sporters en willen hen gezien de uitzonderlijke situatie van de afgelopen twee winters de kans geven in Peking te sleeën."

De Bruin probeerde al twaalf jaar om met een Nederlandse bob de Spelen te halen. Twee keer mislukte zijn missie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl