Angel Dzhambazki verlaat de zaal na het debat over de uitspraak van het Europese Hof over Polen en Hongarije
NOS NieuwsAangepast

Opschudding over 'fascistengroet' in Europees Parlement

In het Europees Parlement is ophef ontstaan over een armgebaar dat een Bulgaars lid gisteren maakte bij het verlaten van de zaal. De Bulgaar, Angel Dzhambazki, zegt dat het een soort afscheidsgroet was, waarmee hij zich bij de voorzitter verontschuldigde voor provocerende uitspraken die hij had gedaan. Andere aanwezigen zagen duidelijk een fascistengroet, oftewel Hitlergroet.

Dzhambazki is lid van de eurosceptische ECR-fractie. Hij had het woord gevoerd in het debat over het geschil tussen de Europese Commissie aan de ene kant en Polen en Hongarije aan de andere. In dat geschil oordeelde het Europese Hof van Justitie eerder op de dag dat de Europese Commissie subsidies mag verlagen of stopzetten als een lidstaat democratische rechten en vrijheden niet respecteert.

Dat laatste is bij Polen en Hongarije het geval, vindt de commissie. Bij Hongarije komt daar nog corruptie met EU-gelden bij. De commissie dreigt miljarden aan subsidies voor deze landen in te trekken als die zich niet aan EU-normen en waarden houden.

Dzhambazki is het daar niet mee eens en schaarde zich achter Polen, waar de PiS-partij van Jaroslaw Kaczynski regeert, en de Hongaarse premier Orbán. "We zullen nooit toestaan dat jullie ons zeggen wat we moeten zeggen en doen. Jullie zullen dit niet leuk vinden. Lang leve Orbán, lang leve Kaczynski, lang leve Bulgarije en onze natiestaat." Bij het verlaten van de zaal hief hij zijn rechterarm, zoals de fascisten en nazi's dat ook doen.

Velen zagen een fascistische groet in de armzwaai van Angel Dzhambazki, zelf noemde hij het een afscheidsgroet:

Ophef over gebaar van Bulgaarse europarlementariër Dzhambazki

De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, zegt op Twitter dat het brengen van de fascistengroet in het Europees Parlement "onaanvaardbaar" is. "Het beledigt mij en iedereen in Europa. Wij staan voor het tegenovergestelde. Wij zijn het huis van de democratie. Dit gebaar komt uit het donkerste hoofdstuk van onze geschiedenis en moet daar blijven." Ze laat zich niet uit over mogelijke strafmaatregelen.

In een e-mail aan fractiegenoten spreekt Dzhambazki van een "klein misverstand". In de ECR-fractie zitten ook vijf Nederlandse leden. Vier van hen (drie van JA21 en een van de SGP) nemen geen genoegen met die uitleg.

"Van dergelijke uitingen nemen wij in de scherpst mogelijke bewoordingen afstand", staat in een verklaring van de vier. "Hier lijkt sprake te zijn van een uiting die verwijst naar de donkerste tijden die Europa heeft gekend."

De leiding van de Europese fractie zegt in een andere verklaring een intern onderzoek te hebben ingesteld naar het gedrag van Dzhambazki. "Wij veroordelen op krachtige wijze totalitaire en autoritaire regimes en het verheerlijken van nazisme en communisme."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl