NOS SportAangepast

Kunstrijdster Van Zundert plaatst zich glunderend voor vrije kür op Winterspelen

Kunstrijdster Lindsay van Zundert heeft zich bij haar debuut op de Winterspelen geplaatst voor de afsluitende vrije kür. De 17-jarige debutante moest in de korte kür als vijfde het ijs op, schaatste zonder haperingen een goede kür en kwam uit op 59,24 punten. Dat bleek aan het einde van de dag in Peking goed voor de 22ste plaats.

De eerste Nederlandse kunstrijdster op de Winterspelen sinds Dianne de Leeuw in 1976 en pas de vijfde in totaal, moest bij de beste 24 eindigen om donderdag aan te treden bij de vrije kür. Van Zundert liet acht rijdsters achter zich.

Van Zundert liet bij het begin van haar kür de combinatie van twee drievoudige sprongen vallen. Ze koos voor een iets eenvoudiger uitvoering - drievoudige Lutz en een tweevoudige Toeloop - en voerde die perfect uit. Later ging het ook goed bij de drievoudige Rittberger, die eerder dit jaar op de EK de mist inging. Bij de EK plaatste Van Zundert zich niet voor de vrije kür.

'Beste uit mezelf halen'

"Ik wilde in elk geval genieten van mijn optreden", zei ze na haar kür. "Het beste uit mezelf halen. Je wilt mensen trots maken, laten zien wat je kunt. Ik ben hier heel blij mee."

Haar voorzichtige start was bewust. "De combinatie van twee drievoudige sprongen is bij mij niet altijd even clean. Dit was op safe, zodat ik meer punten zou halen dan bij een eventuele val. Als ik hiermee de vrije kür van donderdag haal, zou dat fantastisch zijn." Later constateerde ze tot haar grote vreugde dat haar missie in Peking geslaagd is.

De talentvolle Brabantse, vorig jaar zestiende bij de wereldtitelstrijd, bleef tijdens haar kür op de muziek van 11 Past the Hour van Imelda May foutloos. Met 59,24 zette de pupil van de Belgische trainster Carine Herrygers haar beste score dit seizoen op de korte kür neer.

Van Zundert moest in elk geval vijf concurrentes achter zich laten. Het IOC had namelijk besloten in geval dat de in een dopingzaak verwikkelde Russische Kamila Valijeva zich bij de beste 24 zou klasseren ook nummer 25 de vrije kür mocht schaatsen. Die sluipweg had het Nederlandse talent niet nodig. De Finse Jenni Saarinen was dinsdag de gelukkige.

Valijeva de beste

Ondanks de commotie rond haar positieve dopingtest in december bleek Valijeva dinsdag de beste op het Chinese ijs. De pas 15-jarige Russin liet een foutloze korte kür zien in het Capital Indoor Stadium. Gracieus en ogenschijnlijk kalm bewoog ze zich door de piste. Ze kreeg een waardering van 82,16 punten. Daarna barstte Valijeva in snikken uit.

Rond de tiener was de afgelopen dagen veel te doen. Valijeva kreeg maandag van sporttribunaal CAS toestemming om deel te nemen in Peking hoewel ze in december positief had getest op doping. Dat gebeurde in Rusland, maar het testresultaat kwam pas een dag na haar succesvolle optreden in de landenwedstrijd in de Chinese hoofdstad naar buiten.

Schorsing teruggedraaid

Ze werd aanvankelijk geschorst, maar het Russische antidopingbureau Rusada draaide die schorsing na een dag weer terug. Het IOC, wereldantidopingbureau WADA en de internationale schaatsunie ISU tekenden bezwaar aan tegen haar deelname aan de individuele wedstrijd, maar het CAS wees dat af.

Het IOC heeft wel besloten dat er geen medailleceremonie komt in het geval Valijeva op het podium eindigt na de vrije kür. Dat is omdat haar dopingzaak nog niet is afgehandeld. Ze heeft de gouden medaille uit de landenwedstrijd ook nog niet gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl