IJshockeysters VS rekenen af met taai Finland en treffen in finale weer Canada

De ijshockeysters van de Verenigde Staten hebben in de halve finale van het olympische toernooi afgerekend met Finland: 4-1. Hoewel de uitslag doet vermoeden dat de VS met gemak de finale bereikte, was het tegendeel waar.

Finland maakte het de regerend olympisch kampioen allesbehalve makkelijk. In de eerste periode ging het er al hard aan toe en waren allebei de landen niet van plan toe te geven. Vooral de Finse keeper Anni Keisala hield haar land op de been en haar ploeggenoot Michelle Karvinen miste in de slotminuut van de eerste periode een grote kans.

Brons, brons én nog een keer brons?

De Finsen lieten zich niet wegspelen maar na de 1-0 van Cayla Barnes en twee gemiste kansen van Finland bracht Hilary Knight de VS op een 2-0 voorsprong. Na de 3-0, door een prachtige tip-in van Hayley Scamurra, was het kwaad geschied.

In de slotfase van de wedstrijd haalde Finland Keisala van het ijs en deed Susanne Tapani nog wat terug voor de Finsen. Het slotakkoord was van Abby Roque: 4-1.

Finland heeft achter Canada (dat de andere halve finale won maandag) en de VS op dertien van de twintig WK's en op drie van de zes Olympisch Spelen brons gewonnen. Ook nu kan het land zich weer gaan opmaken voor de strijd om het brons.

In de eerste halve finale lukte het de Canadese ijshockeysters voor de zevende keer door te dringen tot de olympische finale. Zwitserland was geen partij voor de viervoudig olympisch kampioen: 10-3.

De ongelijke strijd was na de eerste periode al beslist. Met Claire Thompson in de hoofdrol met een treffer en twee assists scoorde Canada in 3 minuten en 24 seconden maar liefst vijf keer, een olympisch record. De zesde zege voor Canada dit toernooi kwam daarna vanzelfsprekend niet meer in gevaar.

Sinds de eerste editie in 1988 (Nagano), behaalde Canada in alle edities de finale. Bij de vorige Winterspelen in Pyeongchang verloor Canada in de finale na shoot-outs van de VS.