Lucinda Brand
NOS Wielrennen

Brand schrijft in 'beter seizoen' ook Superprestige op haar naam

Als die ene wedstrijd in de Verenigde Staten niet verreden zou zijn, dan was de sterkste vrouw van dit veldritseizoen vrij eenvoudig aan te wijzen: Lucinda Brand. De Nederlandse schreef zaterdag in Gavere na de wereldbeker ook het eindklassement in de Superprestige op haar naam.

Die ene koers in de VS, het wereldkampioenschap, moest ze aan Marianne Vos laten. Net als de Nederlandse titel. Toch zegt de Europees kampioene zaterdag voor de camera van Sporza, na haar 19de zege in 31 veldritten: ''Ik rijd een beter seizoen dan vorig jaar.''

Afgaande op de SP-kalender heeft de 32-jarige zeker een punt. Ze had al vijf van de zes veldritten voor dat klassement gewonnen en won zaterdag ook de afsluitende rit in Gavere, waar ze er vanuit de start meteen vandoor ging met Denise Betsema en Annemarie Worst.

Nog voor het einde van de eerste ronde had ze de nummers twee en drie van het klassement gelost. In de slotronde schudde Worst vervolgens Betsema nog van zich af. Beiden eindigden op 92 punten, maar Betsema (één SP-zege) werd tweede en Worst (geen zege) derde.

Genieten

Brand: "Ik had veel twijfel omdat het deze ochtend heel glad lag en ik dat niet onder de knie kreeg. Het plan was eigenlijk om wat vertrouwen op te doen in het begin door andere lijnen te rijden. Maar het bleek goed uitgedroogd en ik kon meteen mijn ritme vinden. Het blijft moeilijk te bevatten dat ik eindwinnares ben. Ik geniet hier van."

Bij de mannen pakte Eli Iserbyt de eindzege in de Superprestige. De Belg hield zijn naaste concurrent Toon Aerts in Gavere achter zich. Lars van der Haar won met overmacht de afsluitende koers.

Knieoperatie Van der Haar

De Europees en Nederlands kampioen en nummer twee van de WK sloeg al snel een gat en werd door de rest pas na de finish teruggezien. Het was zijn voorlaatste veldrit van het seizoen; na de cross in Brussel van zondag laat hij zich opereren aan zijn knie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl