NOS SportAangepast

'Nederlandse' Staal verliest met Canada ijshockeyklassieker van VS

In de poulefase van het olympisch ijshockeytoernooi hebben de Verenigde Staten goede zaken gedaan. De kraker tegen rivaal Canada werd met 4-2 gewonnen.

De nationale ploegen en sporters van de Verenigde Staten en Canada komen elkaar op de Spelen tegen in talloze sporten, maar nergens is de rivaliteit zo groot als in het ijshockey. Dat gaat al terug tot de Spelen van 1920 in Antwerpen, toen ijshockey voor het eerst op het olympische programma stond.

In de decennia daarna hadden de VS en Canada in de Sovjet-Unie nog een gemeenschappelijke sportieve (en politieke) vijand, maar na de val van de Sovjet-Unie viel die spanning een beetje weg en nam de onderlinge rivaliteit flink toe.

De Noord-Amerikanen troffen elkaar voor het laatst op olympisch niveau op de Spelen van 2014, in Sotsji. In de halve finale was het toen Canada dat zegevierde.

Nederlandse roots

In Peking begon Canada voortvarend. Binnen twee minuten lag de puck in het doel, nadat veteraan Mat Robinson de Amerikaanse doelman door de benen gepasseerd had.

Het voorwerk bij die goal kwam van Eric Staal. De ervaren sterspeler heeft Nederlandse roots: hij is de achterneef van Johannes Post, in de oorlog de leider van het ondergrondse verzet in Noord-Nederland.

  • AFP
    Verenigde Staten en Canada in de tweede periode.
  • Reuters
    Verenigde Staten verdedigen hun goal

Maar ook Staal kon niet voorkomen dat de Verenigde Staten zich terug in het duel knokten. Na twee periodes stond het 3-1 in Amerikaans voordeel.

Het was een wake-up call voor Canada, dat kort daarop via Corban Knight de aansluitingstreffer maakte.

Genadeklap

De Canadezen leken bloed te ruiken en de controle terug te krijgen. Juist op dat moment sloegen de Verenigde Staten weer toe. Ken Agostino scoorde en bracht de marge terug naar twee.

Dat bleek de genadeklap voor Canada, dat in het laatste deel van de derde periode aanzette, maar te weinig afdwong. De Verenigde Staten hebben met de zege poulewinst - en daarmee directe plaatsing voor de kwartfinales - bijna veiliggesteld.

De winnaars van de drie groepen en de beste nummer twee plaatsen zich rechtsreeks van de kwartfinales. De acht overige deelnemers strijden in play-offs om de overige vier plekken.

'Chinezen' maken het Duitsland lastig

De Chinese ijshockeyers weerden zich kranig in het duel met Duitsland. Waar in de eerste ronde kansloos met 8-0 werd verloren van de Verenigde Staten, werd het tegen de Duitsers 2-3.

Taylor Wong viert zijn treffer tegen Duitsland

China, dat speelt met dertien genaturaliseerde Canadezen, drie Amerikanen en een Rus, kwam in de eerste periode met 2-0 achter tegen de nummer vijf van de wereld, maar vocht zich knap terug.

Parker Foo, geboren Canadees, maakte het eerste Chinese doelpunt ooit op de Spelen. Na de 3-1 van de Duitser Dominik Kahun was het Taylor Wong, ook Canadees, die in de derde periode de spanning terugbracht door er 3-2 van te maken.

Ondanks dat de spanning toenam, werd de zege alsnog binnengesleept door de winnaar van het zilver in Pyeongchang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl