Johannes Strolz met zijn gouden plak op de combinatie
NOS Sport

Oostenrijkse skiër Strolz in voetsporen vader met combinatiegoud

De Oostenrijkse skiër Johannes Strolz heeft in Peking geschiedenis geschreven, olympische historie en familiegeschiedenis. In navolging van zijn vader Hubert in 1988 in Calgary won hij goud op de combinatie.

Ze vormen nu de eerste vader en zoon met goud op hetzelfde olympische onderdeel.

Franse favoriet valt uit

Met het goud zorgde Strolz voor een verrassing. Alexis Pinturault, WK-goud in 2019, olympisch zilver in 2018 en zes keer winnaar van de WB op dit onderdeel, was de grote favoriet. De Fransman nam op de slalom echter te veel risico om zijn achterstand van 1,92 goed te maken en ging halverwege onderuit.

Strolz bleef de Noor Aleksander Aamodt Kilde 0,59 voor. James Crawford pakte op 0,68 de bronzen medaille. Kilde was de beste op de afdaling, maar was slechts 0,02 sneller dan Crawford. Die had zijn achterstand op het eerste tussenpunt van de slalom al omgebogen in een voorsprong van 0,23, maar in het onderste deel verloor de Canadees tijd.

Juist in het onderste deel sloeg Strolz zijn slag. Hij moest maar liefst 0,75 goedmaken op de Noor, had halverwege nog een achterstand van 0,12, maar werkte de slalom liefst 1,34 sneller af dan Kilde.

De 29-jarige Strolz is een laatbloeier en piekte op het juiste moment. Hij had in het WB-circuit maar een keer op het podium gestaan, maar dat was wel eerder dit jaar in Adelboden. Hij schreef daar een slalom op zijn naam.

Kijk hieronder hoe Hubert Strolz in 1988 in Calgary olympisch kampioen werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl