Lindsey Jacobellis
NOS Sport

Jacobellis poetst frustratie uit 2006 eindelijk weg met eerste goud

Ze had de finish al in zicht. Het eerste goud op het nieuwe nummer snowboardcross zou in 2006 voor haar zijn, voor Lindsey Jacobellis. Maar toen ging het mis.

Jacobellis wilde nog een fraaie manoeuvre uit haar hoge hoed toveren en ging daarbij onderuit. Ze moest de zege aan de Zwitserse Tanja Frieden laten. Zilver was haar troostprijs.

In de drie Spelen die volgden was ze steeds van de partij, maar ze kwam nooit meer in de buurt van de zege. Tot woensdag in Peking.

Jacobellis, 36 jaar inmiddels, kwam goed uit de startblokken. Ze vocht met de Française Chloe Trespeuch om de koppositie en kwam als eerste bij de eerste bocht aan.

Ze hield de andere drie, naast Trespeuch ook de Canadese Meryeta Odine en de Australische Belle Brockhoff, vervolgens knap achter zich.

En dit keer gleed de vijfvoudig wereldkampioene haar board rustig over de finish uit angst voor een herhaling van de finale in Turijn.

'Lindsey Leap' kost Jacobellis in 2006 het goud

Ze reageerde emotioneel na haar zege. ''Ze kunnen me eraan blijven herinneren, maar het heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Het heeft ervoor gezorgd dat ik hongerig bleef en dat ik ben blijven vechten in deze sport.''

Sinds de inmiddels befaamde 'Lindsey Leap' uit 2006, stond de Amerikaanse 45 keer op het podium van een wereldbekerwedstrijd. Ze won er 23. ''Ongelooflijk'', besloot ze, ''want het niveau is nu zoveel hoger dan in 2006.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl