NOS SportAangepast

Vlhová schrijft geschiedenis met eerste Slowaakse goud in het alpineskiën

Petra Vlhová heeft geschiedenis geschreven in het alpineskiën. De Slowaakse maakte op de olympische slalom bij de Winterspelen in Peking een teleurstellende eerste run dubbel en dwars goed in de tweede.

De Oostenrijkse Katherina Liensberger en de Zwitserse Wendy Holdener vergezelden Vlhová op het podium.

Vlhová schrijft geschiedenis: Slowaakse van plek acht naar goud op de slalom

Het is de eerste Slowaakse olympische medaille bij het alpineskiën. Ze is de opvolgster van de Zweedse Frida Hansdotter.

Vertrouwde lijnen

Vlhová, die dit seizoen vijf wereldbekerwedstrijden op de slalom won en met grote voorsprong winnaar van het eindklassement, gaf in de de eerste run 0,72 toe op de snelste tijd van de Duitse Lena Dürr.

In de door haar persoonlijke coach Mauro Pini gestoken tweede run stoof de Slowaakse als een pijl naar beneden en zag vervolgens hoe al haar concurrenten zich stukbeten op haar tijd.

Regerend wereldkampioene Katharina Liensberger uit Oostenrijk kwam nog het dichtste in de buurt, maar kwam 0,12 tekort voor het goud. Het brons was voor de Zwitserse Wendy Holdener. Holdener won vier jaar geleden in Pyeongchang zilver op de slalom.

Hector strandt in zicht van de haven

Sara Hector, de winnares van de reuzenslalom eerder deze Spelen, leek als enige op weg om de tijd van Vlhova. De Zweedse had een ruime marge halverwege de tweede run, maar in het onderste gedeelte miste ze een poortje.

Sara Hector verbijt de teleurstelling na haar foutje in de tweede run van de olympische slalom.

De 30-jarige Dürr, die in haar twaalf jaar durende loopbaan slechts een keer op het podium stond van een wereldbekerwedstrijd, kwam uiteindelijk 0,07 tekort voor het brons.

Shiffrin ook op slalom onderuit

Voor skiester Mikaela Shiffrin liep ook de slalom uit op een teleurstelling. De Amerikaanse superster ging als zevende van start en behoorde tot de favorieten op dit onderdeel.

Vier jaar geleden, in Pyeongchang werd de 26-jarige skiester vierde op dit onderdeel en in 2014. In Sotsji werd zij Olympisch kampioen op de slalom.

Dit jaar wil het niet echt lukken voor de succesvolste alpineskiester aller tijden. Ondanks dat ze al vier keer wereldkampioen op de slalom werd, viel ze na een paar poortjes al uit.

"Het voelt als een grote teleurstelling", zei Shiffrin. "Mijn hele carrière heeft me geleerd om te vertrouwen op de manier waarop ik ski. De druk was hoog, maar dat voelde vandaag niet als het grootste probleem. Het is ook weer niet het einde van de wereld, maar ik heb wel veel om over na te denken."

Eerder deze week haalde de tweevoudig olympisch en zesvoudig wereldkampioene ook op de reuzenslalom al in de eerste run de finish niet. Shiffrin komt uit op alle vijf onderdelen, maar staat na haar twee favoriete onderdelen dus nog met lege handen.

Nederlands tintje

Ook de jongste deelneemster aan het olympische alpineskiën, de 16-jarige Luxemburgse Gwyneth ten Raa, haalde de finish van de eerste run niet. Voor Ten Raa, dochter van een Rotterdamse vader, zitten haar eerste Spelen erop.

Adriana Jelinkova zou ook meedoen op de slalom, maar de Nederlandse meldde zich dinsdag af nadat ze eerder in China positief testte op het coronavirus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl