NOS Nieuws

'Een op vijf huizenbezitters kan verduurzaming niet betalen'

Voor een op de vijf huizenbezitters is verduurzaming van zijn of haar huis niet te betalen. Dat meldt dagblad Trouw op basis van een gedetailleerde analyse door De Nederlandsche Bank (DNB) van 4,3 miljoen huizenbezitters. Het spaargeld is volgens de DNB niet toereikend en ook extra lenen zit er voor deze groep huizenbezitters niet in.

Het gaat vooral om de huiseigenaren die het hardst worden geraakt door de hoge energieprijzen: mensen met een slecht geïsoleerd huis en een relatief laag inkomen. Volgens DNB zijn de huidige subsidieregelingen voor verduurzaming geen goede oplossing voor deze groep.

Het kabinet wil voor 2030 1,5 miljoen huizen van het gas af krijgen. Dat betekent investeren in extra isolatie en warmtepompen. Per huis kost dat volgens DNB gemiddeld ongeveer 24.000 euro - een vrijstaande woning verduurzamen kost gemiddeld 34.000 euro, een gezinswoning in een flat 14.000. Zo'n 21 procent van de huiseigenaren kan dit niet betalen, aldus de analyse. Onderzoekers keken naar onder meer het inkomen, vermogen, de hypotheek en de woonsituatie.

Bijna 90 procent van de groep die deze verduurzaming niet kan betalen, woont volgens DNB in een huis met een energielabel C of lager, waar dus nog veel geïsoleerd moet worden.

Wat is de oplossing?

Banken bieden extra leenruimte als geld aan verduurzaming wordt besteed, maar volgens DNB is dit geen goede oplossing voor huiseigenaren met een laag inkomen. De aflossingen zouden problematisch zijn. De DNB is ook niet enthousiast over de subsidieregelingen. Volgens onderzoeken van de Algemene Rekenkamer en het Centraal Planbureau zijn de regelingen niet altijd even effectief, meldt Trouw.

Zo worden ze soms pas uitgekeerd als de investering al is gedaan, of gelden ze alleen bij grote duurzaamheidsinvesteringen. DNB heeft geen kant-en-klare oplossing voor het probleem. Het is vooral belangrijk dat "nu goed duidelijk is wie de meeste aandacht nodig heeft", zegt directielid Olaf Sleijpen tegen de krant.

Nieuwsuur onderzocht vorig jaar waar het zo misgaat met het aardgasvrij maken van de huizen in Nederland en legt uit hoe het kan dat de grootste verbouwing van Nederland zo stroef verloopt:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl