NOS Sport

Redskins worden Commanders: controversiële naam NFL-club nu echt geschiedenis

Washington Redskins heeft een nieuwe naam. De American Football-club heet vanaf nu Washington Commanders.

Redskins (roodhuiden) verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent en wordt in Amerika als kwetsend beschouwd.

Van die naam en het bijbehorende logo werd in juli 2020 al afscheid genomen. Sindsdien was het NFL-team actief onder de tijdelijke naam Washington Football Team.

De naamsverandering kwam na decennialange kritiek, die in de zomer van 2020 in de context van het racismedebat in Amerika steeds luider klonk.

Druk

De druk op de directie van de toenmalige Redskins werd flink opgevoerd, maar eigenaar Dan Snyder wilde er lang niks van weten. Hij ging pas om toen grote bedrijven die de club sponsorden zich roerden.

Belangrijk was daarin de rol van FedEx. Dat bedrijf kondigde aan de financiële steun aan de club stop te zetten als er geen afstand gedaan werd van de term Redskins.

De club had van oudsher geen goede reputatie op het gebied van racisme. De Redskins waren de laatsten in de NFL die in 1962 Afro-Amerikaanse spelers toelieten, destijds onder zware druk van de autoriteiten.

In 2020 is de club begonnen met het verbreken van alle banden met George Preston Marshall, de bedenker van de naam Redskins en een aanhanger van raciale segregatie.

Reacties

Voor veel volgers en fans is het belangrijkste dat er onder de naam Redskins en diens bewogen geschiedenis nu echt een streep is gezet. Op de aankondiging van de nieuwe naam reageerde niet iedereen enthousiast.

Een deel van de mensen is negatief omdat ze balen van de 'knieval' naar de critici. Een ander deel vindt de nieuwe naam simpelweg suf.

Nadat eigenaar Snyder bekendmaakte dat afstand zou worden gedaan van de term Redskins, kondigde hij aan de fans van de club te betrekken bij de zoektocht naar een nieuwe naam.

Onder de supporters kwam met name de naam 'Redwolves' veelvuldig naar voren, maar dat werd het uiteindelijk dus niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl