EK-avontuur zaalvoetballers al voorbij na nederlaag tegen Servië (2-3)

Zaalvoetballers uitgeschakeld op EK na nederlaag tegen Servië: 2-3

De Nederlandse zaalvoetballers zijn er op het EK niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken. Oranje verspeelde tegen Servië een 2-0 voorsprong en verloor zijn laatste groepswedstrijd in Amsterdam met 2-3.

Nederland wist dat een zege op Servië genoeg zou zijn, als in het andere groepsduel Oekraïne niet van wereldkampioen Portugal zou winnen óf met minstens zes goals van Portugal zou winnen. Zelfs een gelijkspel zou voldoende zijn als Oekraïne niet zou winnen van Portugal.

Maar door de nederlaag in de met 1.250 toeschouwers gevulde Ziggo Dome was de uitslag van de andere wedstrijd niet van belang (Portugal won met 1-0) en is Nederland uitgeschakeld.

Nederland had nog nooit van Servië gewonnen, maar begon de wedstrijd met een vroege opsteker. Na drie minuten schoot Jordany Martinus al de 1-0 voorsprong binnen.

Een pass van Jamal El Ghannouti werd niet goed verwerkt door de Servische verdediging waarna Martinus met een puntertje de Servische doelman Nemanja Momcilovic verschalkte.

Vreugde bij Oranje na de snelle 1-0 van Jordany Martinus

Oranje bleef in de beginfase sterk spelen en zag Karim Mossaoui nog een uitstekende kans missen. In de loop van de eerste helft begon het echter beter te draaien bij de Serviërs en was het aan een aantal puike reddingen van doelman Manuel Kuijk te danken dat Nederland zijn voorsprong behield.

Bij Oranje maakte Tevfik Ceyar, die één dag voor het EK een coronabesmetting opliep, als invaller zijn rentree. En Ceyar was al snel heel dicht bij een goal toen hij na een fraaie vooractie van Mossaoui van dichtbij naast schoot.

Drie Servische goals in zes minuten

De tweede helft begon voor Oranje net zo goed als de eerste: een schot van Yoshua St. Juste vloog via het lichaam van Stefan Rakic pardoes het doel in: 2-0.

De Serviërs voerden de druk daarna echter flink op en werden ook beloond. Slobodan Rajcevic liet doelman Kuijk kansloos met een prachtige knal (2-1) en een paar minuten later werd Oranje nog gered toen de bal op de paal ging.

Viervoudig kwartfinalist Servië bleef het Nederlandse doel echter bestoken en binnen een minuut werd het 2-2 via Denis Ramic en 2-3 via Andreja Stojcevci.

Kansen in de slotfase

Vijf minuten voor tijd was er nog een uitgelezen kans om alsnog gelijk te komen toen Oranje een strafschop kreeg. Het buitenkansje was echter niet besteed aan Said Bouzambou: zijn inzet ging via de paal naast.

Het was een dreun die Oranje niet meer te boven leek te komen. Desondanks kreeg Nederland in de zenuwslopende slotseconden nog twee enorme kansen. Doelman Momcilovic redde 14 secondes voor tijd miraculeus in twee instanties op een poging van Ceyar en Mohamed Attaibi werkte de bal zelfs nog in het doel, maar dat was net na de zoemer.

Bekijk de reacties van bondscoach Max Tjaden en de spelers Manuel Kuijk, Jordany Martinus en Said Bouzambou.