De stand van Activision Blizzard op gamebeurs E3

Microsoft neemt gamemaker Activision Blizzard over voor bijna 60 miljard euro

Microsoft neemt gamemaker Activision Blizzard over. De deal heeft een waarde van omgerekend bijna 60 miljard euro. De overname komt op een pikant moment. Het gamebedrijf ligt al maanden onder vuur vanwege beschuldigingen over ongewenst gedrag.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC is in september een onderzoek begonnen naar de gamemaker. De toezichthouder wil weten of het bedrijf tijdig melding heeft gemaakt van discriminatie, seksuele intimidatie en seksueel wangedrag op de werkvloer. Gisteren meldde het bedrijf nog tientallen medewerkers te hebben ontslagen wegens ongepast gedrag.

Het bedrijf kondigde deze zomer al maatregelen aan om intimidatie tegen te gaan. De topman van Activision, Bobby Kotick, mag ondanks alle perikelen voorlopig aanblijven. Wel lijkt het er volgens Amerikaanse media sterk op dat hij moet vertrekken als de overname straks helemaal is afgerond.

De game-uitgever is bekend van titels als World of Warcraft, Overwatch, Call of Duty en Candy Crush. Bij het bedrijf werken wereldwijd bijna 10.000 mensen. Als de overname rond is, worden de spellen van Activision Blizzard toegevoegd aan Microsofts game-abonnement, dat nu meer dan 25 miljoen gebruikers heeft. De games van Activision worden maandelijks door bijna 400 miljoen mensen gespeeld.

Inzet op de metaverse

De problemen hebben Microsoft dus niet weerhouden van een overname. "Dit versnelt de groei van ons game-aanbod voor mobiel, pc's, consoles en online. Ook zal het bouwstenen bieden voor de metaverse", zegt Microsoft in een verklaring. Volgens de softwaregigant wordt het bedrijf met deze overname na Sony en Tencent de derde speler op de gamingmarkt.

De afgelopen maanden is de aandacht voor de metaverse enorm gegroeid. Het wordt gezien als misschien wel de opvolger van het huidige internet. Op dit moment is het nog niet meer dan een idee, maar wel een dat door Silicon Valley heel serieus wordt genomen. In de metaverse zijn de digitale en fysieke wereld nog meer met elkaar verweven. De verwachting is ook dat zowel augmented- als virtual reality-brillen belangrijker zullen zijn bij de ontwikkeling van de metaverse. Hetzelfde geldt voor gaming.

De kans bestaat wel dat de concurrentietoezichthouder in de VS, het Verenigd Koninkrijk of de EU de deal kritisch gaat bekijken. Meer dan voorheen worden (grote) deals in de techwereld nauwlettend gevolgd vanwege de vrees voor misbruik van marktmacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl