Satellietbeeld van de vulkaanuitbarsting in Tongo
NOS Nieuws

Drukgolf van vulkaanuitbarsting Tonga in Nederland gemeten

De gevolgen van de vulkaanuitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkaan in Tonga zijn inmiddels in de wijde omtrek te merken. Ook op weerstations in Nederland is de uitbarsting gemeten: iets na 20.00 uur steeg op vliegbasis Woensdrecht de luchtdruk met een 0,8 hectopascal, om vervolgens 2 punten te dalen. Een schokgolf die zelfs op sporthorloges te meten was:

De schokgolf gaat vooraf aan de andere effecten van de uitbarsting, daarna volgt het water. Langs de kusten van de volledige Stille Oceaan zijn tsunami-waarschuwingen afgegeven. In Tonga zijn mensen geëvacueerd en stonden straten blank.

Auto's in het water

In Japan en op Hawaii is de tsunami gemeten als een lange golf van zo'n 80 centimeter hoog. In Oregon aan de Amerikaanse westkust, waar ook tsunami-waarschuwingen zijn afgegeven, is uiteindelijk een golf van zo'n 30 centimeter hoog gemeten. Oregon ligt op ruim 8700 kilometer afstand van Tonga:

Hoe heftig een tsunami wordt, is vlak na een uitbarsting lastig te voorspellen. In Californië wordt ook gewaarschuwd en komen de golven niet hoger dan een centimeter of 80. Toch is dat genoeg om een parkeerplaats en een aantal auto's onder water te zetten.

Bliksem

De uitbarsting is door meerdere satellieten goed vastgelegd. In verschillende animaties is de aswolk van inmiddels ruim 500 kilometer breed goed te zien. Wat daaronder minder goed te zien is, is de bliksem. Die ontstaat doordat de hete as met geweld de koude lucht in wordt gestuwd:

Wat de aswolk ook verhult, is hoe de vulkaan er nu uitziet. Op satellietbeelden die voorafgaand aan de uitbarsting zijn gemaakt is te zien dat een groot deel van het eiland in zee was gezakt:

Ook de laatste berichten uit Tonga worden door de uitbarsting gehinderd. Na de uitbarsting zijn de internetkabels richting de eilandenstaat offline. Het is niet duidelijk of ze beschadigd zijn of simpelweg zijn uitgevallen. Ook internetverbindingen via satellieten worden door de as gestoord.

Hulp

Buurland Nieuw-Zeeland heeft inmiddels hulp aangeboden, maar Tongolezen daar zeggen ook dat het niet mogelijk is om familieleden op de eilanden te bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl