Reclame voor HBO Max in de VS, de streamingdienst komt komend jaar ook naar Nederland

Kies je Succession of Max Verstappen? Aanbod videodiensten wordt nóg groter

  • Nando Kasteleijn en Linda Wisse

    redacteuren Tech en Economie

  • Nando Kasteleijn en Linda Wisse

    redacteuren Tech en Economie

Het aanbod ís al groot, maar komend jaar wordt de keus aan videodiensten nog groter. De tijd dat het begon en eindigde met Netflix ligt al een paar jaar achter ons. Afhankelijk van de interesse en de samenstelling van je huishouden, kun je al snel geld kwijt zijn aan vier of vijf abonnementen.

En daar komen nog eens drie spelers bij. De bekendste naam is HBO Max, de partij achter de populaire series Game of Thrones en Succession. Een andere speler is SkyShowtime, met aanbod van onder meer Peacock (Amerikaanse tv-zender NBC), Paramount+ (CBS) en Showtime. Ook nieuw is Viaplay, dat onder meer de Formule 1 gaat uitzenden; belangrijk dus voor fans van Max Verstappen.

100 miljard euro aan content

De strijd om de kijker wordt dus alleen maar heviger. De Financial Times rekende uit dat in de 'streamingoorlog' door Amerikaanse platforms komend jaar zo'n 100 miljard euro wordt uitgegeven. Meer geld betekent meer aanbod en - zo is de hoop - een betere kans om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande te behouden.

Die onderlinge strijd om de kijker wordt in Nederland ook steeds heviger. "Netflix is nog altijd de onbetwiste nummer één hier", zegt Casper Scheffer, mediadeskundige bij adviesbureau PwC. "De strijd gaat nu om wie de nummer twee wordt. Daarvoor heb je onder meer een behoorlijk reclamebudget en een goede prijsstrategie nodig."

De markt wordt volgend jaar nóg drukker:

De top-5 videodiensten in Nederland die er nu al zijn en welke er volgend jaar bijkomen

De huidige nummer twee is Videoland, het succesverhaal van RTL Nederland. "De komst van de drie nieuwe partijen gaat heel veel dynamiek veroorzaken", zegt topman Sven Sauvé. Dat betekent automatisch dat de keuze verder wordt uitgebreid - meer films, series en documentaires.

"Je zult ook zien dat het voor de consument ingewikkelder zal worden om te weten welke content waar te vinden is, omdat er zo ongelooflijk veel aanbod is", verwacht Sauvé.

Abonnementen stapelen

Consumenten lijken Videoland te zien als een aanvulling op wat ze verder kijken. Marktonderzoeker Telecompaper ziet dat consumenten niet zozeer kiezen tussen bijvoorbeeld Netflix en Videoland. Het platform van RTL wordt erbij genomen. "We zien in onze data dat de overgrote meerderheid van Videoland-klanten ook Netflix heeft", zegt onderzoeker Bart Kooning.

De vraag is volgens hem hoe lang dit standhoudt als er nog meer diensten bij komen. "Dan zal blijken of het aantal diensten wat de Nederlandse consument bereid is te stapelen verder blijft groeien, of dat consumenten toch gedwongen worden tot een keuze."

Videoland is volgens cijfers van marktonderzoeker Telecompaper de nummer twee in Nederland:

De top-5 videodiensten in Nederland

Onderscheiden is dus heel belangrijk, denkt ook Scheffer van PwC. "Als je dat niet doet, dan kun je terechtkomen in een prijzenoorlog. In deze bedrijfstak - waarbij je heel veel geld moet steken in steeds maar nieuwe content maken - is dat een zeer kostbare aangelegenheid." De trend is juist dat de prijzen hoger worden. Ook Videoland wordt iets duurder.

Qua aanbod heeft Videoland een onderscheidende positie: de andere partijen hebben vaak een veel Amerikaanser - en dus met elkaar vergelijkbaar aanbod (Netflix maakt wel steeds meer Europese series en films). Wel tekent Scheffer aan dat het productiebudget van RTL's moederbedrijf minder groot is dan dat van de Amerikaanse streamgiganten.

Miljardenbudgetten

Ook RTL-topman Sauvé erkent dit. "We concurreren met grote spelers die miljarden te investeren hebben. Als lokale speler zijn we bereid significante bedragen te investeren om onze nummer twee positie te behouden." Videoland maakt overigens nog geen winst. Volgens Sauvé geen probleem: er is tijd en ruimte, zegt hij.

Een bekende serie op Videoland is Mocro Maffia, waarvan komende maand het vierde seizoen beschikbaar komt:

Mediawetenschapper Charles Vaneker (VU) verwacht dat consumenten de grotere concurrentie kunnen gaan voelen in de portemonnee. "Als je uiteindelijk alles wil zien, ben je meer kwijt. Vroeger zaten we te zeuren over kijk- en luistergeld, maar dit is in principe ook een soort kijk- en luistergeld. Ik denk dat de consument straks netto duurder uit is voor dingen die je misschien vroeger bij traditionele omroepen zag."

Nu kun je met die bedragen wel creatief omgaan: diensten als Netflix, Disney+ maar ook Videoland bieden de optie aan om vanaf meerdere schermen tegelijkertijd te kijken en profielen aan te maken. Dat betekent dus dat je de kosten kunt delen (of zelfs niks hoeft te betalen als je kunt meeliften met vrienden of familie), waarmee de totaalprijs minder wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl