
Indonesië laat boot met Rohingya-vluchtelingen toch toe
Indonesië heeft besloten een boot met meer dan honderd Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar toch toe te laten. De houten boot was op weg naar Maleisië, maar dobbert al dagen stuurloos voor de kust van Atjeh (Sumatra). Aan boord zijn vooral vrouwen en kinderen.
Tot vandaag weigerde Indonesië hen toe te laten; de autoriteiten wilden de vluchtelingen voorzien van brandstof en voedsel en vervolgens naar Maleisië sturen. Maar om humanitaire redenen zijn ze nu toch welkom.

"We hebben dit besluit genomen vanwege de noodsituatie aan boord", zegt het hoofd van de Indonesische vluchtelingendienst tegen persbureau AFP. De opvarenden zouden geen eten en drinken meer hebben; sommigen zouden ziek zijn.
Vermoedelijk heeft ook internationale druk een rol gespeeld. Gisteren drongen de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en mensenrechtenorganisatie Amnesty International er bij Indonesië op aan om de Rohingya op te vangen.
De boot, die op ongeveer 80 kilometer van de kust drijft, zal nu naar de kustplaats Bireuen in Atjeh worden gesleept. Daar zal iedereen medisch worden onderzocht. Wanneer de boot in Bireuen aankomt, is niet bekend.
Oorlogsmisdaden en genocide
De Rohingya zijn moslims die in Myanmar al jaren worden vervolgd. Complete dorpen zijn platgebrand. Uit verschillende rapporten blijkt dat militairen zich schuldig hebben gemaakt aan martelingen, verkrachtingen en moordpartijen. Het kwam Myanmar op beschuldigingen van oorlogsmisdaden en genocide te staan.
Vele honderdduizenden Rohingya zijn Myanmar ontvlucht; de meesten van hen leven in vluchtelingenkampen in Bangladesh. Een deel probeert over zee een veilig heenkomen te vinden, maar ze zijn bijna nergens welkom. Eerder dit jaar hield Indonesië de komst van een vluchtelingenboot ook lange tijd tegen.
Samenscholingsverbod en cameratoezicht in Zoetermeer na schietpartij
Volgens het OM ging aan de schietpartij een ruzie tussen groepen jongeren vooraf. De maatregelen moeten de rust in de wijk terugbrengen.
- liveblog
Poetin wil betere beveiliging tegen zware cyberaanvallen • Explosie cultureel centrum
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Vlekken, blaasjes, niet heel besmettelijk: vijf vragen over apenpokken
De ziekte, die nu ook in Nederland is vastgesteld, veroorzaakt blaasjes op de huid en is meestal niet dodelijk. De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen is 6 tot 13 dagen.