Rapper Logic bij een optreden in Las Vegas in 2018 AFP

Een nummer van de Amerikaanse rapper Logic heeft mogelijk voorkomen dat honderden mensen een einde aan hun leven maakten, blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The British Medical Journal (BMJ).

Het lied heet 1-800-273-8255, het telefoonnummer van de Amerikaanse zelfmoordpreventielijn. Dat nummer is te vergelijken met het Nederlandse 113. Het lied, dat gaat over zelfdoding en depressie, maar hoopvol eindigt, is meer dan 400 miljoen keer afgespeeld op YouTube sinds het uitkwam in 2017.

Beluister hier het nummer:

Onderzoekers keken naar drie periodes van 34 dagen waarop veel over het lied werd gepraat op onder meer sociale media: toen het nummer uitkwam in 2017, tijdens de MTV Video Music Awards van 2017 en tijdens de Grammy Awards het jaar daarna.

Na deze gebeurtenissen kwamen 9915 telefoontjes meer dan gebruikelijk binnen bij de zelfmoordpreventielijn, die in de Verenigde Staten Lifeline heet. Hierdoor zijn in deze periode ongeveer 240 zelfmoorden voorkomen, schatten de onderzoekers.

Ook melden de onderzoekers dat via Google zo'n 10 procent vaker werd gezocht naar Lifeline in de 28 dagen na het uitkomen van het nummer.

"Alle drie de gebeurtenissen leidden ertoe dat er veel publieke aandacht was voor de boodschap van het lied, dat hulp van Lifeline beschikbaar en effectief is", stellen de onderzoekers.

STER reclame