Bovengronds loopt een zes meter hoog hekwerk langs de grens met Gaza AFP

Na bijna vier jaar heeft Israël de aanleg van een ondergrondse muur langs de Gazastrook voltooid. Dat maakte de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz vandaag bekend. Het bouwwerk is bedoeld om aanslagen in Israël door Hamas, de groepering die in Gaza aan de macht is, te voorkomen.

Hoe diep de muur in de grond steekt, is geheim. Gantz voorspelde dat de "barrière de Israëlische burgers een gevoel van veiligheid zal geven".

Tijdens de Gaza-oorlog van 2014 slaagden strijders uit Gaza er meerdere keren in om via tunnels Israëlisch grondgebied binnen te komen. Bij de aanleg van de ondergrondse muur heeft het Israëlische leger veel van deze tunnels gesloopt.

Sensoren

De ondergrondse barrière is 65 kilometer lang en gemaakt van 140.000 ton ijzer en staal. Bovenop het bouwwerk staat een zes meter hoog hekwerk. Het geheel is uitgerust met sensoren, radarsystemen, camera's en een op afstand bestuurbaar wapensysteem.

Hamas, greep in 2007 de macht op de Gazastrook. De groepering staat in de VS en de EU te boek als een terroristische organisatie. De circa twee miljoen inwoners van Gaza leven onder slechte humanitaire omstandigheden, melden hulporganisaties al sinds jaar en dag.

STER reclame