Max Verstappen maakt zich klaar voor de eerste vrije training AFP

Bij de eerste vrije trainingen voor de Grand Prix van Mexico heeft Max Verstappen vertrouwen getankt voor de rest van het weekeinde, al moest hij in de eerste sessie nog wel het onderspit delven tegen Mercedes-coureurs Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. Op een spekglad circuit zette de Nederlander de derde tijd neer.

In de tweede vrije training waren de rollen omgedraaid. Verstappen was veruit de snelste, voor Bottas (+0,424 seconde) en Hamilton (+0,509).

Omdat de baan in Mexico-Stad lang niet gebruikt is, was het erg stoffig op het Autódromo Hermanos Rodríguez. Dat zorgde voor veel uitglijders. Charles Leclerc was daar het eerste slachtoffer van. De Ferrari-coureur spinde en kwam achterstevoren in de bandenstapel terecht.

Verstappens teamgenoot Sergio Perez, waar veel van wordt verwacht tijdens de race op zijn thuiscircuit, schoot even later op dezelfde plek ook van de baan. Waar Leclerc al snel zijn weg weer kon vervolgen, had de Mexicaan meer tijd nodig om weer naar buiten te kunnen. Zijn Red Bull stond een klein half uur binnen om gerepareerd te worden.

Nadat Hamilton ook eventjes van de baan was geschoten was het tijd voor de coureurs om snelle tijden neer te zetten. Bottas kwam uiteindelijk als snelste bovendrijven, 0,076 seconde voor zijn teamgenoot en 0,123 voor Verstappen. Perez kwam ondanks een korte sessie tot de vierde tijd.

Lekker gevoel

Tijdens de tweede vrije training, enkele uren later, was het circuit wat beter begaanbaar, ook al bleef het glad op meerdere plekken. Dit keer leverde het geen noemenswaardige incidenten op.

Aan het einde van de sessie was het Verstappen die met een flinke voorsprong op Bottas en Hamilton de training afsloot en zo met een lekker gevoel richting de derde vrije training en kwalificatie van zaterdag gaat. Daarnaast reed de Nederlander na Pierre Gasly (23) en Esteban Ocon (23) ook de meeste rondjes (22).

Verstappen verdedigt in Mexico een voorsprong van twaalf punten in de WK-stand op Hamilton, die voorafgaand aan het raceweekend nog even terugblikte op de Grand Prix van de Verenigde Staten. Daar noemde Verstappen hem een "stomme idioot" tijdens de tweede vrije training.

"Ik ben al lang onderdeel van deze sport en dan ben je ook een uithangbord. Ik vind het belangrijk dat er altijd respect is voor elkaar", zei Hamilton.

"Maar ik hoor vaak dingen die niet goed zijn. Er kijken en luisteren veel kinderen mee en coureurs zeggen te vaak dingen via de boordradio die niet netjes zijn. Ik besef terdege dat veel mensen naar me kijken en volgen wat ik zeg en doe. Elk woord is belangrijk en ik hou daar rekening mee. Ik probeer dus altijd kalm en respectvol te zijn."

NOS

Wanneer de titelstrijd ter sprake komt laat Hamilton de mogelijkheid niet onbenut om een speldenprikje uit te delen aan zijn concurrent. "Voor mij is het niks nieuws. Ik weet wat er op me af komt en hoe zo'n titelstrijd verloopt. Max heeft al heel lang geen titel gewonnen. Hij is nog jong en zal het komende decennium nog groeien. Dat wordt opwindend om te zien."

Verstappen reageert: "Ik heb ik de Formule 1 geen ervaring met de titelstrijd, maar in de karts wel. En dat is in de basis hetzelfde. Het draait erom dat je moet winnen en ik weet welke druk daarmee gepaard gaat. Ik maak me er niet zo druk om."

Uitslag tweede vrije training GP Mexico

STER reclame