Peter Sagan (hier tijdens de Spelen van 2016 in Rio) deed in 2008 ook mee aan de WK mountainbike
NOS Wielrennen

Mountainbikers klaar voor WK-start op bekend terrein in Val di Sole

Val di Sole staat te boek als een prachtig skigebied, maar ook de internationale mountainbike-top weet het 'Zonnedal' tegenwoordig makkelijk te vinden.

Dat begon in 2008, toen het Noord-Italiaanse oord voor het eerst op de mountainbikekalender verscheen. En niet met zomaar een evenement: de WK. Net als dit jaar. Vanmiddag staat voor zowel de vrouwen als de mannen de crosscountry op het programma.

Bij de medaillewinnaars van dertien jaar geleden springt de naam van Peter Sagan in het oog. De toen 18-jarige Slowaak zegevierde bij de junioren. Eerder dat jaar had hij in zijn leeftijdscategorie zilver veroverd bij de WK veldrijden, terwijl hij later in zijn carrière als profwielrenner drie keer wereldkampioen op de weg zou worden.

Overtreffende trap

In het hedendaagse vrouwenpeloton fietst een vergelijkbare alleskunner rond: Pauline Ferrand-Prèvot. Eentje van de overtreffende trap zelfs. Want waar bij het opmerkelijke succesverhaal van Sagan ook de uitslagenlijsten uit zijn juniorentijd erbij gehaald moeten worden, onderscheidde de Française zich in die drie verschillende disciplines ook bij de senioren op mondiaal niveau.

Sterker, ze was wereldkampioene als wegrenster, in het veld én op de mountainbike. En om het nog mooier te maken: ze had die mondiale titels allemaal tegelijk in handen! Ferrand voltooide die unieke trilogie in 2015 door in Vallnord (Andorra) voor het eerst naar het goud bij de WK mountainbike te snellen.

Pauline Ferrand-Prévot juicht

Dat beloofde veel voor het olympische jaar 2016. Rio de Janeiro leverde echter louter desillusies op, waaraan een scheenbeenbreuk van eind 2015 mede debet was. In het openingsweekeinde van de Spelen kwam Ferrand in de wegwedstrijd niet verder dan de 26ste plaats en twee weken later behoorde ze op de mountainbike tot de uitvallers.

"Het liefste wat ik deed was fietsen", keek de in Reims geboren wielrenster terug op haar jaar als drievoudig wereldkampioene, "maar het is mijn grootste nachtmerrie geworden."

Duikeling

Ferrand liet doorschemeren de diverse fietsen aan de wilgen te hangen, maar keerde op haar schreden terug. En andermaal met succes, zij het vooral in het mountainbiken. Ze heroverde de wereldtitel in 2019 en prolongeerde die een jaar later.

Pauline Ferrand-Prévot in actie

Alleen op het olympische podium ging het opnieuw mis. In Tokio moest de Française na een duikeling op een steile kasseienstrook genoegen nemen met een bescheiden tiende plaats, ruim achter winnares Jolanda Neff. Een soort van revanche volgde kort daarop met de zege op de EK in Novi Sad, waar ze net als een jaar eerder in het Zwitserse Monteceneri Anne Terpstra naar het zilver verwees.

Op het kilometer lange circuit met 190 hoogtemeters in Val di Sole geldt de 29-jarige Ferrand dan ook weer als favoriete. Ook olympisch kampioene Neff is van de partij in Italië.

Vuelta

Dat geldt niet voor Neffs mannelijke evenknie. Tom Pidcock is twee weken geleden van start gegaan in de Vuelta a España, de eerste grote wielerronde voor het 22-jarige Britse lichtgewicht.

Ook Neerlands grootste troef ontbreekt op het appel: Mathieu van der Poel, twee jaar geleden de sterkste tijdens een wereldbekerwedstrijd op hetzelfde parcours en in 2018 goed voor WK-brons, heeft nog te veel hinder van een rugblessure.

Dat scheelt weer twee rivalen voor achtvoudig wereldkampioen Nino Schurter. De inmiddels 35-jarige Zwitser werd vorig jaar in het Oostenrijkse Leogang door de verrassende Fransman Jordan Sarrou van zijn zesde titel op rij werd gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl