Een speler pakt de bal tijdens een wedstrijd van HCC
NOS SportAangepast

VOC wil cricketduel na racistisch incident niet overspelen: 'Risico op escalatie'

Het gestaakte cricketduel tussen HCC uit Den Haag en VOC uit Rotterdam mocht worden overgespeeld, maar VOC heeft zaterdagavond laten weten niet zondag alweer aan te willen treden tegen HCC.

"Wij zien dat de emoties over en weer zo hoog zijn opgelopen dat een dergelijke beladen wedstrijd op korte termijn onverstandig lijkt. Het risico van verdere escalatie achten wij groot en dat verdient de cricketsport in Nederland niet", is de uitleg van de Rotterdamse cricketclub.

De wedstrijd tussen de twee topklasseclubs werd vorige week zondag gestaakt, nadat een VOC-speler iets tegen een tegenstander had geroepen. Volgens het AD werd een Indiase speler van HCC een "fucking Indian" genoemd.

"Onze wicketkeeper heeft dat als racistisch opgevat", legt Jan Nuiten, voorzitter van HCC, uit bij Langs de Lijn. "Hij is daar zo geëmotioneerd door geraakt dat hij van het veld is gestapt. En het zat zo diep dat hij ook niet meer verder wilde spelen. Wij hebben ons solidair getoond en ook het bestuur stond achter het besluit niet meer het veld op te gaan."

Aangifte bij tuchtcommissie

De KNCB besloot twee dagen na het incident om HCC als formele verliezer aan te wijzen, omdat er in de reglementen staat dat je niet zomaar van het veld mag stappen. Tegen die beslissing ging de Haagse club in beroep en met succes: de wedstrijd mocht worden overgespeeld op zondag 22 augustus.

"Eigenlijk wilden zij ook niet op deze manier winnen", aldus Nuiten. "Het contact met VOC is goed gebleven, ook direct na de wedstrijd. We hebben toen gezegd dat er een goede oplossing moest komen voor dit incident."

Nu VOC heeft besloten toch niet te willen spelen zondag, is de kans groot dat de overwinning naar HCC gaat. "Dat accepteren wij", valt te lezen in een verklaring op de website van de club uit Rotterdam. "Bovendien hopen wij van harte dat dit zal bijdragen aan een positief einde van het cricketseizoen."

Om de tafel

Zowel HCC als VOC wil volgens Nuiten nog vervolgstappen nemen naar aanleiding van dit incident. "Het is de bedoeling om binnenkort even om de tafel te zitten met de twee aanvoerders en de twee betrokken spelers."

Ook heeft het KNCB-bestuur aangifte gedaan bij de tuchtcommissie tegen de speler van VOC die de opmerking maakte. De speler is in ieder geval tot de zitting van de tuchtcommissie niet gerechtigd om te spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl