Joelia Beloroekova (l) en Anastasia Sedova wonnen in februari met het Russische team WK-brons in Seefeld op de estafette
NOS Sport

Babyboom bij Russisch langlaufteam: vier vrouwen tegelijk zwanger

Het Russische langlaufteam heeft te maken met een opmerkelijke babyboom. Liefst vier langlaufsters zijn tegelijk zwanger: Joelia Beloroekova (24), Anastasia Sedova (24), Elena Soboleva (27) en Tatjana Aljoshina (25).

Dat lijkt heel toevallig, maar dat is het niet. De Russische bondscoach en voorzitter van de langlaufbond, Jelena Välbe, had haar pupillen met klem aangeraden om zwanger te raken, aangezien er dit seizoen geen wereldkampioenschappen of Olympische Spelen op het programma staan.

"Aan het einde van vorig seizoen heb ik de meiden bij elkaar geroepen en gezegd dat er een overgangsseizoen aan zat te komen", liet Välbe weten aan het Russische persbureau RAI Novosti. "En dat het daarom de beste tijd was om een baby te krijgen."

Välbe, zelf voormalig olympisch en wereldkampioen, toonde zich tevreden dat vier langlaufsters haar advies ter harte hebben genomen. "De atletes moeten hun verantwoordelijkheden en plichten kennen. Ik ben blij dat ze naar me hebben geluisterd."

'Russische cultuur is anders'

Het was overigens niet de bedoeling dat het omstreden baby-advies naar buiten zou komen. Maar Välbe zit daar niet mee: "Nu is het geen geheim meer. Wat geeft het."

De Russische babyboom heeft binnen de langlaufwereld de wenkbrauwen doen fronsen. Zo reageerde de Zweedse bondscoach Karin Ersson kritisch: "Ik zou mijn sporters nooit aanraden om kinderen te krijgen. En ze zouden ook niet naar me luisteren. Je kan wel zeggen dat de Russische cultuur anders is."

Van het viertal zwangere langlaufsters zijn Beloroekova en Sedova het bekendste. Bij de Winterspelen in Pyeongchang won Beloroekova twee keer brons, Sedova veroverde één bronzen plak. Tijdens de WK in februari in Seefeld wonnen beiden brons met het estafetteteam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl