Do werkt het liefst in coworkruimtes
NOS Nieuws

Koffie, creativiteit en netwerken: coworking wint terrein

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

Het leek lange tijd een trend die zich vooral voordeed in de Randstad: hippe werkplekken waar zzp'ers elkaar opzoeken. Maar ook in de grote steden daarbuiten wint de coworking-ruimte aan populariteit.

Zo stond Diem Do uit Emmen al met één been in Rotterdam. Ze had nooit verwacht dat ze in Zuidoost-Drenthe haar ondernemingsdromen kon waarmaken. Totdat ze anderhalf jaar geleden aan de lunchtafel van een cowork-ruimte in Emmen samen met andere ondernemers een idee uitwerkte.

Dat idee groeide uit tot haar programmeerbedrijf met tien collega's. Do is het boegbeeld van coworking-ruimte Growing Emmen en daarmee een voorbeeld voor andere, jonge ondernemers uit Emmen. Volgens haar vertrekken die nu minder snel uit de Drentse krimpregio.

Waarheen ze ook reist, Do werkt altijd doelbewust in deelkantoren. "Zo ontmoet ik nieuwe, creatieve mensen voor mijn bedrijf", zegt ze. "Zo ging ik ooit naar een coworking-ruimte in Enschede en trok ik iedereen naar de vergadertafel. Ik zei dat ik hier ook een project wilde opzetten. Ik kwam in contact met andere enthousiaste gebruikers van dat kantoor. Nu organiseer ik ook bootcamps om te leren programmeren in Overijssel."

Do is niet de enige die graag gebruikmaakt van cowork-ruimtes. Volgens Asaël Akkerman van vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield werkt in Amsterdam al één op de twintig mensen op een flexibele werkplek. De hoofdstad is na Londen de stad met meeste cowerk-plekken, zegt hij. Met name in de straten achter het Paleis op de Dam zijn veel van zulke ruimtes te vinden.

De groei van coworkruimtes

Jordan Stoev studeerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam af op onderzoek naar coworking-ruimtes. Hij ziet naast een deel van de 1,2 miljoen zzp'ers ook werknemers van kantoorloze bedrijven in zulke ruimtes werken. "Bedrijven kunnen zo op de kantoorkosten besparen. Daarnaast doen mensen nieuwe contacten op en binden ze creatieve ondernemers aan zich."

Anderzijds bieden coworking-ruimtes de zzp'ers een extra optie naast in hun eentje thuiswerken of drukke koffiezaken. Ze kunnen een werkplek per uur, dag of week huren en er tegen nieuwe opdrachten aanlopen. "Op deze manier is het flexkantoor een samensmelting van twee verschillende werkwerelden", zegt Stoev.

Jordan Stoev uit Bulgarije studeerde aan de VU Amsterdam af op coworkingruimtes

Akkerman heeft meerdere redenen waarom flexwerken juist in Nederland populair is. "Wij zijn een klein land en steden zijn goed met elkaar verbonden. Daarnaast verandert de Nederlander met de technologie mee. We hebben overal snel internet en zijn daardoor om te werken niet meer gebonden aan een bepaalde tijd of plek. Ook kan iedereen goed met smartphones en laptops overweg."

Verslaggever Eva Wiessing ging zelf kijken in deze co-werkruimtes:

Flexwerk-kantoren steeds populairder in Nederland

"De arbeidsmarkt flexibiliseert", zegt hij. "Nederlanders hebben minder vaste contracten of vaste werklocaties. Flexkantoren spelen op die trend in." Akkerman maakt de vergelijking met online winkelen. "We hebben niet meer per se een winkelstraat nodig om te shoppen. Dat kan ook online. Zo geldt het nu ook voor werken. Daar is geen vast kantoor meer voor nodig."

Het verbaast hem niet dat ook Emmen een cowork-ruimte heeft. "Overal is behoefte voor zzp'ers en werknemers van bedrijven om te kunnen werken en netwerken. De flexkantoren zijn blijvertjes en het aantal gaat de aankomende jaren in heel Nederland alleen nog maar toenemen."

Emmen voorbeeld voor andere krimpregio's

Diem Do noemt het vooral een imago-dingetje dat Emmen niet als eerste te binnen schiet als je denkt aan hippe, nieuwe werkplekken. "De gemeente Emmen heeft meer dan 100.000 inwoners, onder wie veel ondernemers. Het is bizar dat er nog geen coworking-ruimte was."

Andere economisch zwakkere gemeentes kijken naar Emmen als voorbeeld en willen nu ook cowerk-plekken opzetten. Ze willen de bedrijvigheid in de regio stimuleren en het wegtrekken van jongeren tegengaan.

Zo steunt de gemeente Oldambt een soortgelijk initiatief in Winschoten. In een samenwerkingsproject met het Duitse Leer is een pand in het centrum tot een kennis- en innovatiewerkplaats omgetoverd. Daar ontmoeten organisaties, studenten en kennisinstellingen elkaar en werken jonge ondernemers aan hun netwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl