Skype
NOS NieuwsAangepast

Jonge Skype- en Outlook-gebruikers in de problemen door privacywet

Kinderen onder de 16 jaar met een Outlook- of Skype-account hebben een probleem: ze kunnen opeens niet meer inloggen. Vanwege nieuwe Europese privacywetgeving die over drie weken ingaat, moeten kinderen onder de 16 bewijzen dat ze toestemming hebben van hun ouders.

Maar dat blijkt nog best lastig. Bewijzen dat je ouders toestemming geven, kan bijvoorbeeld met een creditcard, waarvan dan 50 cent wordt afgeschreven. Maar Ria van Lochem, wier dochter bijna 16 is, heeft geen creditcard.

"En anders moeten we een kopie van haar identiteitsbewijs opsturen. Ons is juist geleerd om dat nooit te doen", zegt Van Lochem. Zogenoemde prepaid-creditcards, die makkelijker te verkrijgen zijn, voldoen in dit geval niet.

Van Lochems dochter kan nu niet meer in haar Outlook-account en dat is een probleem. "Onze dochter zit nu in de stress, want ze is bezig met haar eindexamens en alle documenten zitten in haar e-mail", legt Van Lochem uit. "Het werd ook niet aangekondigd, dus ze kon niet haar adresboek leeghalen."

Lisa van 15 heeft hetzelfde probleem. "Ik vind het heel apart", zegt ze. "Het is geen groot bedrag, maar dat je als je geen creditcard hebt je ID-bewijs moet opsturen, vind ik heel vreemd. Eigenlijk zou je dat niet moeten mogen vragen als bedrijf." Dat terwijl ze juist vaak Skype gebruikt om te chatten met vrienden.

Ook bijvoorbeeld WhatsApp vereist nu van kinderen dat ze toestemming hebben van hun ouders, maar deze populaire chat-app controleert niet of die toestemming er daadwerkelijk is. Microsoft, het moederbedrijf van Skype en Outlook, doet dat dus wel.

Privacywet

De nieuwe Europese privacywet vereist dat kinderen toestemming vragen aan hun ouders als ze jonger dan 16 jaar zijn. Tot nu toe werd door internetbedrijven een leeftijdsgrens van 13 gehanteerd, hoewel die in Nederland formeel op 16 lag.

Overigens kunnen EU-landen de grens van 16 jaar in de nieuwe privacywet zelf verlagen tot minimaal 13 jaar, maar dat heeft Nederland niet gedaan.

'Vervelend'

Microsoft schreef eerder deze week te snappen dat de "vereisten die de privacywet met zich meebrengt tijdelijk vervelend kunnen zijn". Het bedrijf noemt de beslissing om toestemming te vragen echter "een belangrijke stap om kinderen veiliger de online wereld te laten ontdekken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl