Harm Brouwer, voorzitter van de CTIVD, in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Toezichthouder geheime diensten: Inlichtingenwet niet relativeren

  • Joost Schellevis en Roselien Herderschee

  • Joost Schellevis en Roselien Herderschee

De nieuwe bevoegdheden van de geheime diensten moeten niet worden gebagatelliseerd. Dat zegt Harm Brouwer, de voorzitter van de toezichthouder op de geheime diensten. "Ja, het is grootschalig. Ga daar geen kiekeboe over spelen, kom daar nou toch voor uit", zegt Brouwer, over de bevoegdheid om op grotere schaal te mogen aftappen.

De baas van de AIVD, Rob Bertholee, zei onlangs slechts 'één fibertje per keer te zullen aftappen', en het kabinet strijdt tegen het beeld dat tegenstanders schetsen van een 'sleepnet' dat wordt uitgeworpen.

Sleepnet

De gebruikte terminologie maakt Brouwer echter 'geen ene moer uit', zegt hij. "Sleepnet, in bulk aftappen van data - uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer", zegt de voorzitter van de toezichthouder, de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

Brouwer doet zijn uitspraken in de techpodcast van NOS op 3. Hij geniet van de discussie over de nieuwe wet. "Er wordt momenteel op brede schaal, door jong en oud discussie gevoerd over deze wet. Laten we er vooral veel over praten", aldus de toezichthouder.

Dat grootschalige aftappen betekent echter niet dat mensen zomaar worden afgetapt, zegt Brouwer. "Is het willekeurig? Nee. Want er zijn veel randvoorwaarden om ervoor te zorgen dat dat grootschalige wordt teruggebracht tot wat je echt nodig hebt."

Brouwer, die zich eerder kritisch uitliet over de wet, gaat dan ook 'voor' stemmen woensdag. "De wet is zeker niet volmaakt, maar wij vinden hem werkbaar." Brouwer geeft de wet een zeven, zei hij eerder al.

In eerste instantie maakte de toezichthouder zich zorgen dat er onvoldoende waarborgen waren om misbruik de nieuwe bevoegdheden van de geheime diensten te voorkomen. Inmiddels zijn die waarborgen wel toezegd, aldus Brouwer. "Maar het was beter geweest als dat in de wetstekst had gestaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl