Geallieerde held uit WO II Edward Fulmer (98) overleden in VS

In de Verenigde Staten is op 98-jarige leeftijd oorlogsveteraan Edward Fulmer overleden. Hij kreeg van koningin Wilhelmina de hoogste militaire onderscheiding, de Militaire Willems-Orde, voor zijn "buitengewone heldhaftigheid" in de Tweede Wereldoorlog.

Fulmer, die op oudjaar overleed, was tweede vlieger op een transportvliegtuig tijdens de slag om Arnhem in 1944. Het toestel vervoerde een afdeling parachutisten en een lading explosieve stoffen toen het werd geraakt door Duits afweergeschut.

De bemanning en de paratroepen sprongen uit het vliegtuig. Maar Fulmer nam het stuur over van de gewonde eerste piloot. Hoewel Fulmer ook zelf ernstige brandwonden had, wist hij het vliegtuig aan de grond te zetten.

Koningin Wilhelmina sloeg Fulmer op 17 oktober 1946 tot Ridder. "Luitenant Fulmer heeft buitengewone heldhaftigheid getoond en daarbij zijn eigen veiligheid niet geteld", vermeldde het koninklijk besluit.

De Militaire Willems-Orde is een uitzonderlijke onderscheiding. Nu Fulmer is overleden, leven er nog drie Ridders met deze titel: de Engelse WO II-veteraan Ken Mayhew (100) en de actief dienende Nederlandse militairen majoor Marco Kroon (47) en majoor Gijs Tuinman (38), die beiden werden onderscheiden voor hun optreden in Afghanistan.

Tuinman was vorige maand nog op bezoek bij Fulmer, samen met de voorzitter van het Kapittel van de Militaire Willems-Orde, generaal-majoor buiten dienst Henk Morsink.