Aanhangers regime Iran de straat op

Iraanse staatsmedia hebben beelden uitgezonden van demonstraties waarin steun aan het regime wordt betuigd. Dat gebeurde in meerdere steden. Volgens persbureau AFP deden er tienduizenden mensen aan mee.

De demonstraties waren vermoedelijk door de regering georganiseerd. Dat blijkt onder meer uit het feit dat ze op hetzelfde moment in meerdere steden tegelijk plaatsvonden.

De deelnemers riepen leuzen als: "Wij offeren het bloed in onze aderen voor onze leider". Die leider is de hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei. Ook droegen ze foto's van Khamenei, andere geestelijken en nationale vlaggen met zich mee.

Rustiger

De demonstraties volgen op een week van protesten tegen de regering en de hoge voedsel- en brandstofprijzen. Daarbij vielen volgens officiƫle cijfers 21 doden en werden honderden mensen gearresteerd.

Anti-regeringsdemonstraties lijken er bijna niet meer te zijn. Op last van de regering zijn sociale media niet langer toegankelijk, wat het lastiger maakt om demonstraties te organiseren.

Mogelijk speelt ook een rol dat ook de hervormingsgezinde politici het geweld van de afgelopen dagen afwijzen. Wel hebben ze de regering opgeroepen om de klachten over de economische situatie serieus te nemen.