YouTube-ster maakt excuus na filmen lijk in zelfmoordbos

"Yo, this is crazy dude", was de reactie van de Amerikaanse vlogger Logan Paul toen hij in een bos in Japan waar veel mensen zelfmoord plegen een dode man ontdekte. Dat de vlogger de man die zich aan een boom had opgehangen, filmde en erover grapte, komt hem op veel kritiek te staan.

De video die afgelopen zondag werd geplaatst en miljoenen views haalde, is inmiddels offline. Paul heeft zijn excuses aangeboden. "Ik had de video nooit mogen plaatsen."

Vlogger Logan Paul is met 15 miljoen abonnees een van de populairste Amerikaanse YouTubers. Hij werd bekend door de videodienst Vine, waar zijn video's in totaal meer dan 4 miljard keer zijn bekeken.

'Zelfmoord is geen grap'

Samen met vrienden bezocht hij het Aokigahara-bos. Dat staat internationaal bekend als een populaire plek om zelfmoord te plegen. Toen ze daar een lijk aantroffen, zei iemand dat hij zich "niet goed voelde". Paul vroeg hem of hij nog nooit naast een dode man had gestaan en lachte daarna. Paul bracht het lijk met meerdere close-ups in beeld, alleen het gezicht was geblurd.

Uit bekende en onbekende hoek kwamen verschillende reacties op de YouTube-video. Breaking Bad-acteur Aaron Paul schreef op Twitter: "Zelfmoord is geen grap, rot in de hel".

Actrice Sophie Turner, bekend van Game of Thrones twittert: "Je maakt mensen niet bewust van een probleem, je lacht er alleen om. Ik bid tot God dat je nooit zoiets hoeft te ervaren als die man."

Logan Paul heeft inmiddels zijn excuses aangeboden via Twitter. "De reacties in de video waren ruw en ongefilterd. Niemand van ons wist hoe we ons moesten voelen of reageren. Ik had de video nooit mogen plaatsen."

"We leven intens mee met de familie van de man in de video", laat YouTube in een verklaring weten. "We verbieden gewelddadige of bloederige inhoud als die is geplaatst op een schokkende, sensationele of respectloze manier."

Dichte vegetatie

In Japan plegen relatief veel mensen zelfmoord, al komt het land volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie niet in de top 10 voor. Zelfmoord plegen in het bos, dat aan de voet ligt van Japans hoogste berg, kan betekenen dat je voorgoed verdwijnt. De Japanse overheid ruimt gevonden lijken wel op, maar er wordt gedacht dat veel lichamen nooit gevonden worden. Het bos heeft namelijk dichte vegetatie, waardoor veel lijken op een natuurlijke manier verdwijnen.

Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.