Het beste van 2017: lijstjes, baantjes en #bestnine

Aan het einde van het jaar word je overspoeld door lijstjes. Wij maakten ook een overzicht, een lijst met lijstjes zeg maar.

Bingewatchen!

Netflix is bijna niet meer weg te denken uit veel huishoudens en dat is te merken aan de cijfers van 2017. Afgelopen jaar keken we namelijk met zijn allen op de wereld ruim 140 miljoen uur Netflix per dag. Dat is meer dan een miljard uur per week.

De dag waarop de meeste mensen gebruikmaakten van de streamingdienst was 1 januari. Waarschijnlijk waren we brak of wilden we uitrusten. In Mexico keken de meeste mensen elke dag naar Netflix. Wereldwijd keek de gemiddelde Netflix-gebruiker zestig films per jaar.

De top-5 van series die gezinnen het liefste samen keken:

1. Stranger Things

2. 13 Reasons Why

3. A Series of Unfortunate Events

4. Star Trek Discovery

5. Gilmore Girls: A Year in the Life

En dan een uitschieter: één persoon keek elke (ja elke) dag Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl.

De beste Instagram-posts van 2017 zijn te vinden op 2017bestnine. Iedereen kan trouwens, door zijn eigen gebruikersnaam in te vullen, zien welke negen posts het populairst waren en zo zijn eigen jaarlijstje maken.

De Instagram-accounts van de sterren met de meeste volgers:

1. @selenagomez
2. @cristiano (Ronaldo)
3. @arianagrande
4. @beyonce
5. @kimkardashian

De Best Nine van Cristiano Ronaldo

- 2017BestNine | Bewerking NOS

Grote kans dat je afgelopen jaar Ed Sheeran uit de boxen hebt horen knallen: de Brit is namelijk wereldwijd, ook in Nederland, de meest gestreamde artiest. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van Spotify. Ook hiphoppers van eigen bodem domineren het Nederlandse jaaroverzicht, met Lil' Kleine op twee.

Ook het meest gestreamde nummer is van Ed Sheeran, namelijk Shape of You. Dat liedje is ook wereldwijd het meest afgespeelde Spotify-nummer ooit (1,4 miljard streams). Hier is de Nederlandse top-5:

1. Shape of You - Ed Sheeran
2. Krantenwijk - Lil' Kleine, Boef
3. Energie - Ronnie Flex
4. Habiba - Boef
5. It Ain't Me - Kygo, Selena Gomez

Vorig jaar was hiphopformatie Broederliefde de meest gestreamde artiest in Nederland, gevolgd door Drake.

Tijn, vorig jaar bij Serious Request

- ANP

Op Facebook is het overlijden van de 6-jarige Tijn Kolsteren het onderwerp dat dit jaar het meest is besproken door Nederlanders. De jongen werd wereldberoemd in Nederland door zijn nagellakactie voor Serious Request.

Op nummer 2 in het lijstje met meest besproken onderwerpen staat de anti-Zwarte-Piet-demonstratie die geblokkeerd werd bij de snelweg bij Dokkum. En op de derde plek staan de Tweede Kamerverkiezingen.

Wereldwijd is Internationale Vrouwendag het meest besproken moment op Facebook.

Een vijftigplusser bekijkt vacatures bij een uitzendbureau

- ANP

Op zoek naar een baan? De kans is groot dat je makkelijker aan het werk komt als je een van de beroepen hebt uit dit lijstje. Op verzoek van de NOS heeft het UWV namelijk een overzicht met zogeheten 'krapte-beroepen' opgesteld. Denk aan:

β€’ Timmerlieden
β€’ Lassers
β€’ Business-datamanagers
β€’ Restaurantkoks
β€’ Leraren exacte vakken en talen

De volledige lijst vind je in ons artikel. Succes met de salarisonderhandelingen!

YouTubers

De video Even voorstellen aan Trump van het tv-programma Zondag met Lubach is in Nederland het meest bekeken in 2017: maar liefst 10 miljoen keer.

Op de tweede plek staat de video van Enzo Knol en Dee waarin ze het einde van hun relatie bekendmaken. Gevolgd door de video Bedreiger ontmaskeren. Deze video van YouTuber Ben Peeters is een parodie op Ed Sheerans Shape of You.

Ons eigen NOS Mashup maakte trouwens ook een YouTube-overzicht van 2017. Sterker nog, drie. Muziek, Helden en Lovers & Haters.

Tweets van 2017

Nederlandse Twitteraars hebben het meest de onderwerpen banen, Donald Trump en het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal besproken. De meest gebruikte hashtag is #vacature, gevolgd door #nieuws en #voetbal.

De tweet van het jaar kwam zonder twijfel van Carter Wilkerson en zijn vraag om gratis kipnuggets.

De 16-jarige Carter vroeg met hoeveel retweets hij een jaar lang gratis kipnuggets mocht eten bij fastfoodketen Wendy's. "18 miljoen retweets", was het antwoord. Dat lukte hem niet, maar de tweet werd wel 3,6 miljoen keer geretweet en brak alle records. Wendy's doneerde 100.000 dollar aan een goed doel. En: Carter kreeg zijn Nuggets (want zo'n pr-stunt liet het bedrijf niet lopen natuurlijk).

Dit Is Waarom Mensen Op Twitter Zitten (DIWMOTZ) maakte een grappig overzicht van de beste tweets van 2017. Hier een greep:

En waarop hebben we het vaakst gezocht op Google in 2017? Het vaakst is dit jaar in Nederland gezocht naar Anne Faber. De 25-jarige Utrechtse vrouw werd in oktober na een vermissing van twee weken vermoord teruggevonden.

We zochten ook veel naar de Stemwijzer; dat had natuurlijk te maken met de Tweede Kamerverkiezingen in maart. De derde plek op Google is voor Patricia Paay. Zij kwam in februari in het nieuws door een uitgelekt seksfilmpje.

1. Anne Faber
2. Stemwijzer
3. Patricia Paay
4. Abdelhak Nouri
5. Staatsloterij Oudejaarstrekking

Wereldwijd werd er naar hele andere dingen gezocht. Op plek 1 staat de orkaan Irma, die in september door het Caribisch gebied richting de Verenigde Staten trok. Op plaats 2 en 3 staan iPhones: de iPhone 8 en iPhone X.

O, en de top-5 van de Top 2000 van NPO Radio 2, die kort voor middernacht wordt uitgezonden, is hetzelfde als vorig jaar.

1. Queen - Bohemian Rhapsody
2. Eagles - Hotel California
3. Led Zeppelin - Stairway To Heaven
4. Billy Joel - Piano Man
5. Deep Purple - Child in Time

Voor mensen die deze nummers nΓ©t te vaak gehoord hebben, is hier de top-5 van de Snob 2000:

1. Radiohead - Exit Music (For A Film)
2. Arcade Fire - Rebellion (Lies)
3. The War on Drugs - An Ocean In Between The Waves
4. The National - Fake Empire
5. Porcupine Tree - Arriving Somewhere But Not Here

NOS alerts

En dan tot slot nog ons eigen lijstje. Dit waren de meest geopende pushberichten van 2017. Je weet wel, dat moment waarop je telefoon geluid begint te maken en je denkt "wat zal er nu weer gebeurd zijn?"

Op nummer 1 de aanslag in Londen in maart

- NOS

Over een paar uur is het 2018. Tijd dus om terug te blikken op het bijna afgelopen jaar. Lees hier al onze eindejaarsverhalen.